Οι Καναδοί εισβάλλουν στην Genco του Π. Γεωργιόπουλου

ΕΛΕΓΧΟΥΝ 11,2% ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ

Η τρίτη επιθετική «επιδρομή» των Καναδών της Nevada Capital Corp, αυξάνοντας το μετοχικό τους ποσοστό στην Genco Shipping & Trading’s στο 11,12% σε λιγότερο από έναν μήνα έχει επιφέρει προβληματισμό στον Πήτερ Γεωργιόπουλο και διχασμό στους αναλυτές.    Η καναδική εταιρία αγόρασε ένα πακέτο μετοχών, αξίας 3,5 εκατ. δολαρίων την περασμένη βδομάδα, την ώρα που το ποσοστό του Έλληνα εφοπλιστή ανέρχεται κοντά στο 12,5% πλέον. Και αυτό μετά την κίνησή του να ενεχυριάσει 3,65 εκατ. μετοχές της Genco και μερικές ακόμη από τις ναυτιλιακές του επενδύσεις ως εγγύηση για δάνειο που έλαβε στα τέλη Αυγούστου από την εταιρία Leveret International του Δημήτρη Μελισσανίδη, ύψους 20 εκατ. δολαρίων.
    Οι Καναδοί με δέλεαρ την αξία των μετοχών είχαν επιδοθεί στο… κυνήγι εξαγοράς τους και άλλες δύο φορές. Αρχικά αγόρασαν 3 εκατ. μετοχές και εν συνεχεία 500.000 επιπλέον.
    Ναυτιλιακοί κύκλοι σχολιάζουν πως λίγο ακόμη και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, Πήτερ Γεωργιόπουλος θα βρεθεί χωρίς… εταιρία, ενώ άλλοι μιλούν για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Genco από τους Καναδούς, οι οποίοι την «βλέπουν» ως χρυσή ευκαιρία για νέες επενδύσεις.
    Και όλα αυτά συμβαίνουν μετά από μια μακρά περίοδο που ο Ελληνοαμερικανός εφοπλιστής «κολυμπά» στην… δίνη της θαλασσοταραχής της οικονομικής κρίσης που του δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στην έτερη εταιρία του, την Genmar, που δραστηριοποιείται στα τάνκερ.
    Οι προσπάθειές του για «τονωτικές ενέσεις» στα κεφάλαια της ναυτιλιακής εταιρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη συνεχίζονται. Γιατί μπορεί στις αρχές Απριλίου να κατάφερε να πάρει μια «ανάσα» με το fund Oaktree Capital να του δίνει… χείρα βοηθείας, αποκτώντας το 20% της εισηγμένης, αποφέροντάς του 200 εκατ. δολ. σε μετρητά, όμως «αγκάθι» συνεχίζουν να αποτελούν οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 δις δολάρια. Εδώ και μήνες ο Πήτερ Γεωργιόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει σχεδόν με δύο τραπεζικά ιδρύματα για ποσό 210 εκατ. δολαρίων και 500 εκατ. δολ.
    Εκτός από τα 750 εκατ. δολ. που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει, έχει ακόμη ένα δάνειο 372 εκατ. δολ. που έλαβε την προηγούμενη χρονιά, χρηματοδοτική πίστωση ύψους 50 εκατ. δολαρίων που λήγει εντός του έτους, μια έκδοση 300 εκατ. δολ. που λήγει μέσα στην επόμενη εξαετία και ακόμη 695 εκατ. δολ. που λήγουν τον επόμενο χρόνο.
    Στις αρχές Μάρτη προκειμένου να βρει λύση «αιμοδότησης» των ταμείων του είχε αναζητήσει «σωσίβιο» και στον εφοπλιστή Κώστα Φωστηρόπουλο. Η διοίκηση της Genmar είχε προτείνει στην Aimi Tankers να δώσει τα 5 από τα 10 νεότευκτα τάνκερ suezmax που κατασκευάζει έναντι μετοχών στην εισηγμένη του Γεωργιόπουλου, όμως, η απάντηση ήταν αρνητική.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com