ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΣΑΒΛΙΡΗ: Σε επικίνδυνες αποστολές οι κυρίαρχοι των ρυμουλκών

Οι ανελκύσεις ναυαγίων, η κρίση στον κλάδο, το πολύκροτο διαζύγιο που σημάδεψε την οικογένεια, η ρώσικη συνεργασία και οι ισχυροί φίλοι

Πριν από λίγες μέρες, το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου από τον ασύρματο του πλοίου μεταφοράς LPG, «DP Proteus», το οποίο ήταν φορτωμένο με αέριο βουτανίου, δινόταν σήμα κινδύνου. Στο πέρασμά του από τη Σιγκαπούρη στη Ζέντζγιανγκ, 265 ναυτικά μίλια από την ακτή, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής έχασε την προπέλα του.

    Δεν πέρασαν παρά μερικά λεπτά και ένα από τα ρυμουλκά της «Tsavliris Maritime Corp» των αδελφών Νίκου, Ανδρέα και Γιώργου Τσαβλιρη (φωτό) έσπευσε στην περιοχή προς βοήθεια.
    Εδώ και 40 χρόνια άλλωστε, από τότε που ο πατέρας τους,
Αλέξανδρος αγόρασε από ένστικτο το πρώτο ρυμουλκό του από το αγγλικό ναυαρχείο, το οποίο έβγαινε στο σφυρί, εντυπωσιασμένος από την επιχείρηση ναυαγιαιρεσίας του πλοίου «Flying Enterprise» που είχε παρακολουθήσει στην τηλεόραση, η ρυμούλκηση, η διάσωση, η ανέλκυση ναυαγίων, η αντιμετώπιση πειρατών – τρομοκρατών, οι εκρήξεις, οι φωτιές και ο «καθαρισμός» του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Όλες οι δύσκολες αποστολές με λίγα λόγια.
    Τα τρία αδέλφια, έχοντας μυηθεί στις επιχειρήσεις από πολύ νωρίς μετά το πέρας των σπουδών τους, έχουν κατορθώσει και οι τρεις ενωμένοι – αν και διαφορετικοί ως χαρακτήρες – να κερδίσουν τον σεβασμό της εφοπλιστικής κοινότητας του Λονδίνου και της Αθήνας μεταξύ των οποίων μοιράζουν το χρόνο τους και τη ζωή τους.
    Αν και μέχρι πρότινος για κάποιους ήταν απλώς οι «ρυμουλκάδες» όπως τους αποκαλούσαν υποτιμητικά, πλέον θεωρούνται οι «βασιλιάδες των ρυμουλκών» και όσοι γνωρίζουν τα ναυτιλιακά, διαβεβαιώνουν ότι ξεπερνούν σε ρευστό πολλούς γνωστούς εφοπλιστές.
    Ο όμιλος «Tsavliris» διαθέτει τα περισσότερα ναυαγοσωστικά σε μόνιμους σταθμούς και είναι ο κυριότερος ναυλωτής ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών. Ο ετήσιος τζίρος του είναι ο μεγαλύτερος από όλες τις άλλες εταιρίες μαζί, αν και η κρίση δεν τον άφησε χωρίς να τον αγγίξει. Η συρρίκνωση, ο ανταγωνισμός, η δημιουργία κρατικών υποδομών για τη ρυμούλκιση και τις ναυαγιαιρεσίες, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έπληξαν τα οικονομικά τους μεγέθη. Όμως, η δύναμη του στόλου του είναι τέτοια που επιτρέπει στην εταιρία να αναλαμβάνει μεγάλες και δύσκολες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Διαθέτει το μεγαλύτερο ναυαγοσωστικό διεθνώς, το «Tsavliris Giant», 40.000 ίππων, που βρίσκεται στον Β. Ατλαντικό, στις Αζόρες. Επίσης, το «Tsavliris Challenger», το «Leopard» και το «Μέγας Αλέξανδρος» στον Πειραιά. Τα υπόλοιπα εφτά μικρότερα δεν έχουν μόνιμη βάση.
    Τα δυο γιγαντιαία ναυαγοσωστικά του ομίλου είναι ρωσικά. Όταν τα αγόρασαν από το Ρωσικό Ναυτικό δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα επειδή οι Ρώσοι το μετάνιωσαν και υποστήριξαν ότι δεν τα πούλησαν, αλλά έφυγαν από τον ναύσταθμο με περίεργο τρόπο. Τότε ο Νίκος Τσαβλίρης έλεγε: «Πώς είναι δυνατόν να κλέψεις ένα πλοίο, όταν έχεις έγγραφα με 43 υπογραφές ναυάρχων και υποναυάρχων»; Μετά από αυτή την περιπέτεια οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν συστήνοντας κοινοπραξία. Οι Τσαβλίρηδες πάντως, εκτός από το πετυχημένο επιχειρηματικό τους ταξίδι στις θάλασσες, έχουν κι άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Μεταξύ αυτών είναι οι Γιώργος Προκοπίου, Αγγελική Φράγκου, οικογένεια Λαιμού, Αδαμάντιος Πολέμης, Έλενα Αμβροσιάδου, κ.ά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
    «Η απλότητα ζωής είναι προτέρημα». Αυτή είναι η συμβουλή του πατέρα του, Αλέξανδρου που «σημάδεψε» τον Γιώργο Τσαβλίρη, παρά το γεγονός ότι για αρκετά χρόνια το όνομα και η ζωή του φιγούραραν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών και ελληνικών tabloids εξαιτίας του πολύκροτου και θυελλώδους διαζυγίου του με την πρώην σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του, Χριστιάνα Χατζημιλτή.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της «Tsavliris Maritime Corp» και «Tsavliris Shipping Ltd» στο Λονδίνο, πρόεδρος της «Cymepa» και διοικητικό μέλος του Shipping Law Centre, θεωρείται μετρ των αγοραπωλησιών και των ναυπηγήσεων. Μάλιστα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να βρίσκεται αυτοπροσώπως στην υπογραφή των συμφωνιών. Παρά το γεγονός ότι η μητέρα του Κλαίρη ήταν Αγγλίδα, στο σπίτι του υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Γι’ αυτό και όταν έρχεται για διακοπές στη Μύκονο με την νυν σύντροφό του, Ζωή Τσιτσάνη – κόρη του γνωστού μουσικοσυνθέτη – τις Κυριακές παρακολουθεί πάντα τη Θεία Λειτουργία. Αν και διαθέτει ένα υπερπολυτελές σκάφος, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του το «ξοδεύει» ψαρεύοντας με το καϊκι του. Στη συνέχεια με καλή παρέα και το τρίχορδο μπουζούκι του, απολαμβάνουν την ψαριά της ημέρας. Κάνοντας πράξη την απλότητα που του δίδαξε ο πατέρας του, του αρέσει να συνδράμει οικονομικά και ηθικά στα φιλανθρωπικά γκαλά της Γηραιάς Αλβιώνας, ενώ δεν είναι καθόλου σνομπ, αφού το πρωί μπορεί να συνομιλεί με λοστρόμους και το βράδυ με τη βασιλική οικογένεια.
    Αν και κοσμικός, συνήθως τόσο ο ίδιος όσο και τα δυο του αδέλφια, Νίκος και Ανδρέας δεν θέλουν να απασχολούν τη δημοσιότητα με την προσωπική  τους ζωή παρά μόνο με τη δουλειά τους. Γι’ αυτό και όσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Τσαβλίρη προσωπικά, λένε ότι η περίοδος της σφοδρής δικαστικής σύγκρουσης και της ανταλλαγής αγωγών με την πρώην σύζυγό του, Χριστιάνα, του στοίχισε ακριβά και κλείστηκε στον εαυτό του.
    Πλέον, βέβαια, έχει αφήσει πίσω τις άσχημες μέρες και τα βρήκαν για χάρη των παιδιών τους όμως η περίοδος εκείνη θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη και των δυο.
    Δεν είναι και λίγο μετά από 12 χρόνια γάμου να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες μέσω των αγωγών και δικηγόρων τους με τη σύζυγο να περιγράφει τον εφοπλιστή ως «άνθρωπο του Νεάτερνταλ» που τα περιμένει όλα έτοιμα, την αντιμετωπίζει ως μηχανή αναπαραγωγής και τη βρίζει ενώπιον των παιδι΄ν τους και με τον σύζυγο να ανταποδίδει χαρακτηρίζοντάς την ψυχικά άρρωστη και ότι λαμβάνει ναρκωτικές ουσίες. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έζησαν στην έπαυλή τους στο Σάρεϊ, αξίας 15 εκατ. ευρώ έμειναν μόνο στην ιστορία.

Ο όμιλος «Tsavliris» διαθέτει τα περισσότερα ναυαγοσωστικά με μόνιμους σταθμούς και είναι ο μεγαλύτερος ναυλωτής ρυμουλκών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΒΛΙΡΗΣ: Ο «Εγγλέζος» με τις διεθνείς ναυτιλιακές γνωριμίες

    Πριν από έναν χρόνο ο Ανδρέας Τσαβλίρης εξελέγη αντιπρόεδρος της «International Salvage Union», τον μοναδικό Οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο που εκπροσωπεί εταιρίες Salvage & Towage.
    Καθόλου παράξενο για έναν άνθρωπο ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Committee του Λονδίνου επί 23 χρόνια, ενώ είναι και ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Άλλωστε κι εκείνος, όπως ο αδελφός του Νίκος, αρέσκεται στα δύσκολα, καθότι είναι και δεινός κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων.
    Ο δεύτερος από τα τρία αδέλφια, γεννήθηκε στην Αγγλία. Ήρθε στην Ελλάδα και φοίτησε εσώκλειστος στο Κολλέγιο Αθηνών, προτού επιστρέψει και πάλι στο Λονδίνο, όπου και περνάει τον περισσότερο χρόνο του, διευθύνοντας το γραφείο του ομίλου που βρίσκεται εκεί, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι πως διαθέτει σημαντικές επαφές με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής. Θεωρείται άνθρωπος 100% βρετανικής νοοτροπίας σε θέματα συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης και είναι εκείνος που ψάχνει εξονυχιστικά κάθε υπόθεση και κίνηση.
    Κάποιοι που τον ξέρουν καλά, λένε πως πριν από τον γάμο του ήταν δεινός γυναικοκατακτητής, όλα αυτά όμως τελείωσαν όταν γνώρισε τη σύζυγό του, Μελίνα. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαριέλα, τη Ναταλία και τον Αλέξανδρο. Η αγάπη του για τον αθλητισμό είναι δεδομένη και ειδικότερα για το πένταθλο, το ποδόσφαιρο, το τένις και το μπάσκετ. Την τριετία 1966-1969 υπήρξε και ντράμερ και έπαιξε μαζί με τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ντέμη Ρούσο και Σταμάτη Σπανουδάκη.
    Σήμερα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Μύκονο, όπου διατηρεί μια υπέροχη βίλα και είναι από τους πιο τακτικούς θαμώνες στην παραλία της Ψαρρού. Εκεί επιδίδεται μετά μανίας στις ρακέτες παίζοντας για ώρες ή στο κολύμπι, αφήνοντας το σκάφος του συνήθως σε κάποιο απόμερο κόλπο.
    Άλλωστε ως «Εγγλέζος» στην συμπεριφορά του είναι αυστηρός ως προς τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ δεν του αρέσει καθόλου να τον στήνουν στα ραντεβού του.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΒΛΙΡΗΣ: Οι δημόσιες παρεμβάσεις του φανατικού σπόρτσμαν

    Μπορεί ο Γιώργος Τσαβλίρης να είναι ο «αφανής ήρωας» των big deals της οικογενειακής επιχείρησης, ο αδελφός του Νίκος όμως είναι πιο εξωστρεφής.
    Ο πρόεδρος της «Tsavliris Salvage Group» και του ICS Greek Branch έχει προβεί πολλές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις τόσο για την πορεία των κακώς κειμένων του κλάδου των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων συνολικά, όσο και για την προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων του ομίλου.
    Μια από τις παρεμβάσεις του που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι η επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον των κυβερνήσεων των παράκτιων κρατών, επισημαίνοντας πως προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό που δημιούργησε η συρρίκνωση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και για να ενισχύσουν τις δυνατότητες πρόληψης και καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης στα χωρικά τους ύδατα, δημιούργησαν κρατική υποδομή παροχής σωστικών υπηρεσιών.
    Όχι τόσο για να σώσουν ζωές και περιουσίες, αλλά γιατί δεν άντεχαν το πολιτικό κόστος της θαλάσσιας ρύπανσης, όπως είπε. Με σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο και τα Ναυτιλιακά στην Αγγλία, ως ο μεγαλύτερος γιος, ο πατέρας του λίγο πριν κλείσει τα μάτια του το 1973, τον κάλεσε να αναλάβει τα ηνία της εταιρίας, ρίχνοντάς τον κατευθείαν να κολυμπήσει στα «βαθιά» επιχειρηματικά νερά. «Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να σταδιοδρομήσω σε αυτό τον τόσο ζωτικό για τη ναυτιλία κλάδο» θα πει ο κ. Νίκος Τσαβλίρης.
    Τον εξιτάρει ο κίνδυνος, γι’ αυτό και όπως έχει τονίσει πολλές φορές, ανήκει στον χώρο της μέγιστης υπερβολής, των άκρων, αφού τα γκάζια του είναι συνεχώς στο τέρμα. Εκρήξεις, φωτιές, βουλιαγμένα – προσαραγμένα πλοία, αέρια – τοξικές ουσίες, ρύπανση, δικαστήρια – φυλακή, πειρατές – τρομοκράτες, πνιγμένοι, γενναίοι – φιλότιμοι άνδρες, αυτοθυσία. Χαρά, λύπη, δόξα είναι το «κοκτέιλ» των συναισθημάτων που βιώνει σε καθημερινή βάση.
    Ο Νίκος Τσαβλίρης έχει δύο κόρες, την Κλαίρη, με σπουδές στην Αμερική και την Αλεξάνδρα. Εκτός από τη δουλειά του και τις κόρες του λατρεύει και τα σπορ. Κάνει σχεδόν τα πάντα. Από μαραθώνιο μέχρι κολύμπι γύρω από το νησί Φλέβες.
    Θεωρεί τον εαυτό του sportsman, αφού ασχολείται με οκτώ-δέκα διαφορετικά αθλήματα. Πιστεύει πως ο αθλητισμός είναι μεγάλη υπόθεση και όταν τον ρωτούν για το θέμα αυτό κοιτάει τον συνομιλητή του στα μάτια αφοπλιστικά και του λέει: «Έχετε πάει με ποδήλατο μέχρι το Σούνιο»; Εκείνος το έχει δοκιμάσει, αφού η αδρεναλίνη του «χτυπά κόκκινο». Από την παιδική του ηλικία ακόμη είχε το ρίσκο στο αίμα του γι’ αυτό και δεν φοβήθηκε ή δίστασε όταν ο πατέρας του του ανέθεσε το τιμόνι του ομίλου. Πάντως, ως ο μεγάλος αδελφός ο Νίκος ήταν ανέκαθεν στο πλευρό των αδελφών του.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com