Το βατερλώ των Γάλλων της Credit Agricole

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σε… βατερλώ εξελίσσεται η επένδυση των Γάλλων της Credit Agricole στην Ελλάδα, προκαλώντας πληθώρα ερωτημάτων για το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας στη χώρα μας. Αυτό που προκαλεί πραγματικά απορίες είναι πώς μια τράπεζα, με μερίδιο αγοράς 11,5% όταν εξαγοράστηκε, σήμερα να «ακροβατεί» στο 5%, κάτι που μάλλον είναι πρωτοφανές για τα τραπεζικά δεδομένα, όσο κι αν η οικονομική κρίση έχει κλυδωνίσει το τραπεζικό σύστημα.
    Η όλη υπόθεση της Εμπορικής Τράπεζας εξελίσσεται σε θρίλερ, με κεντρικό… σεναριογράφο την Credit Agricole, οι κινήσεις της οποίας μοιάζουν με δυσεπίλυτες εξισώσεις. Οι συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις της Εμπορικής, με το α’ εξάμηνο του 2011 να έχουν διευρυνθεί στα 611 εκατ. ευρώ έναντι 535,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, δεν φαίνεται να συγκινεί (αρχικά τουλάχιστον) την Credit Agricole. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής, J.P. Chifflet, ειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου – ένεση στην Εμπορική. Μια τακτική όμως που ακολουθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Αυτές οι αυξήσεις όμως αντί να ενισχύσουν τη ρευστότητα της τράπεζας, οδηγούν σε αντίθετη τροχιά, κάνοντας πολλά τραπεζικά στελέχη να αναρωτιούνται ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Credit Agricole; Θα μείνει ή θα φύγει; Τα στελέχη του γαλλικού ομίλου υποστηρίζουν ότι φεύγοντας από το Χρηματιστήριο, θα μπορέσουν να ετοιμάσουν ένα business plan, χωρίς δεσμεύσεις. Η Credit Agricole έχει συγκεντρώσει ήδη το 93% των μετοχών της Εμπορικής και σε διάστημα 3 μηνών θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και των υπολοίπων μετοχών της Δημόσιας Πρότασης, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα το ταμπλό.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013
    Τραπεζικοί παρατηρητές, προσπαθούν να εξηγήσουν τη στάση της Credit Agricole, στην διαπίστωση της διοίκησης της Εμπορικής, ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο ισοσκελισμός μέχρι το 2013, προεξοφλώντας ότι μέχρι τότε, μπορεί οι ζημιές να βαίνουν μειούμενες (αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν συνηγορούν σ’ αυτό), θα παραμένουν όμως πάντα ζημιές. Η χρονική διάρκεια που θέτει η διοίκηση της Εμπορικής για ισοσκελισμό όμως, κάτι πρέπει να σημαίνει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο χρονικός προσδιορισμός του 2013, αποτελεί τελεσίγραφο της Credit Agricole προς την διοίκηση της Εμπορικής, πως αν συνεχίσει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς θα αποχωρήσει από την Ελλάδα. Την άποψη αυτή, ενισχύει και το γεγονός ότι έρχεται μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, πριν από ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Credit Agricole και η Societe Generale επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία, ελπίζοντας ότι θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε μια υποσχόμενη αγορά. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Οι δύο ελληνικές θυγατρικές αποτελούν «ζημιογόνα βάρη».
    Παρόμοιο «τελεσίγραφο» όμως είχε απευθύνει η Credit Agricole και στις αρχές του χρόνου, προς την διοίκηση της Εμπορικής, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση και συνεχίσουν οι ζημιογόνες χρήσεις, τότε, θα τα μαζέψει και θα φύγει. Η προειδοποίηση είχε δοθεί και στις αρχές του χρόνου και προκάλεσε αναστάτωση στο επιτελείο της Εμπορικής.
    Παρ’ όλα αυτά, η Credit Agricole, τις τελευταίες μέρες θόλωσε για άλλη μια φορά το τοπίο των πραγματικών προθέσεών της που έχει σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με το Reuters θα πάρει προβλέψεις 850 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές της Εμπορικής. Παράλληλα, αποφάσισε να συμμετάσχει στο σχέδιο της Ευρωζώνης για την βοήθεια στην Ελλάδα, από το οποίο η άμεση και έμμεση επιβάρυνσή της θα ανέλθει περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 71 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Εμπορική. Κι αυτό, όταν το κόστος κινδύνου της Τράπεζας ανέρχεται στα 342 εκατ. ευρώ.