37.000.000 ευρώ πλήρωσε η ΕΡΓΟΣΕ για... ανεκτέλεστες εργασίες!

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΥ

- Κι όχι μόνο κουκούλωσαν το σκάνδαλο, αλλά απέλυσαν και τον υπάλληλο που το κατήγγειλε! - Ώρα να επέμβει και εδώ ο Εισαγγελέας

    Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τα 37.000.000 ευρώ που βγήκαν από το ταμείο της ΕΡΓΟΣΕ και κατευθύνθηκαν στις τσέπες του εργολάβου για να πληρωθούν εργασίες που δεν είχαν εκτελεστεί, καθώς και για μη ώριμες εργασίες.
    Το σκάνδαλο αφορά την εργολαβία για την κατασκευή της μεγάλης σήραγγας στο όρος Όρθυς, μήκους 7 χιλιομέτρων. Την 21-4-2007 υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής της, έναντι ποσού 209.726.000 ευρώ, προ ΦΠΑ, και προθεσμία περαίωσης την 21-4-2011. Τον Μάρτιο του 2010 ο εργολάβος διέκοψε το έργο προβάλλοντας διάφορες απαιτήσεις. Τον Αύγουστο 2010 ξανάρχισε, προφανώς για να καλυφθούν επίσημες και υπεύθυνες καταγγελίες για πληρωμή ανεκτέλεστων εργασιών, και στις αρχές του 2011 διέκοψε ξανά τις εργασίες, ενώ στο τέλος του συμβατικού χρόνου είχε εκτελέσει μόνον το 40% του έργου. Τη συνέχεια την αντιλαμβάνεσθε. Ήδη συζητείται συμπληρωματική σύμβαση για να συνεχίσει.
    Το γεγονός αυτό στις 11/2/2010 ανάγκασε τα συμπράττοντα γραφεία μελετών Γραφείο Μάλιου Α.Ε. – Intesca-Inarsa S.A., υπεύθυνα για την τεχνική παρακολούθηση εφαρμογής της μελέτης 470, να καταγγείλουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ την πληρωμή στον ανάδοχο κατασκευής 20.000.000 ευρώ για ανεκτέλεστες εργασίες, καθώς και την πληρωμή ακόμα 17.000.000 ευρώ για μη ώριμες εργασίες.
    Η πληρωμή ανεκτέλεστων εργασιών φαίνεται να αποτελεί κατάσταση για την ΕΡΓΟΣΕ, καθόσον, ύστερα από καταγγελία του υπαλλήλου της Δονάτου Τάχια, διαπιστώθηκαν από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αλληλοεπικαλύψεις εργολαβιών, επανδημοπράτηση ήδη εκτελεσθέντος έργου, δημοπράτηση εικονικού αντικειμένου, διπλοπληρωμές ως και πληρωμές εργασιών που δεν εκτελέστηκαν ποτέ και καταλογίζονται ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβουλο, στον διευθυντή της Νομικής Διεύθυνσης και σε πολλούς άλλους.
    Στη συνέχεια, η μόνη ενέργεια της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ αναφορικά με την καταγγελία αυτή, ήταν η αντικατάσταση (!) της ομάδας επίβλεψης του έργου και τίποτε άλλο. Δεν ασκήθηκε καμιά δίωξη προς καμιά κατεύθυνση και δεν έστειλαν, όπως θα έπρεπε, την υπόθεση αμέσως στην Εισαγγελία. Αντίθετα, προσπαθώντας να συγκαλύψει την ιδιαιτέρως μεγάλη απάτη από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας και την ιδιαιτέρως μεγάλη απιστία από πλευράς ΕΡΓΟΣΕ, η κατασκευάστρια εταιρεία, που από τον Μάρτιο του 2010 είχε σταματήσει την εκτέλεση του έργου, ξανάρχισε τον Ιούλιο – Αύγουστο 2010, προκειμένου να κάνει ορισμένες από τις ανεκτέλεστες εργασίες και συγχρόνως, για να καλύψει το τεράστιο αυτό ποσό, περιέλαβε και εργασίες που από τη σύμβαση και από τον νόμο ανήκαν στις γενικές υποχρεώσεις του εργολάβου που δεν πιστοποιούνται. Το απίστευτο και προκλητικό είναι ότι η ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε αυτές τις παράνομες εργασίες.
    Την 23-12-2010, με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, κλήρωσε για την ανάδοχη εταιρεία και την ΕΡΓΟΣΕ ένα μεγάλο δώρο από αυτά που η τύχη (;) προορίζει μόνον σε ισχυρούς. Παραγράφηκαν στην ουσία τα αδικήματα τόσο της απάτης όσο και της απιστίας και χάθηκαν οι τόκοι υπερημερίας και αυτό διότι επί δέκα μήνες η ΕΡΓΟΣΕ δεν προέβη σε καμιά καταγγελία (σαν να γνώριζε ότι επίκειται η τροποποίηση). Η υπόθεση τελικά πήγε στην Εισαγγελία 14 μήνες αργότερα, όταν υποχρεώθηκε η διοίκηση του οργανισμού από την έκταση που πήρε η καταγγελία, εκτός συνόρων της ΕΡΓΟΣΕ, αρχικά από τον κ. Δονάτο Τάχια, με υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία, και αμέσως μετά από το μελετητικό γραφείο.
    Η αντίδραση της ΕΡΓΟΣΕ ήταν η άμεση εφαρμογή του… δικού της δικαίου, που εφαρμόζει σε όσους (υπαλλήλους της και μη) τολμούν να καταγγέλλουν σκάνδαλα στην ΕΡΓΟΣΕ. Έτσι αντάμειψε τον κ. Δονάτο Τάχια την 3-5-2011 με δεύτερη προσχηματική απόλυση.
    Η πρώτη, συνοδευόμενη από δώρο – αγωγή απαίτησης 1.000.000 ευρώ, έγινε ύστερα από άλλη καταγγελία του για απάτες, που βεβαιώθηκαν όμως επίσημα από τρεις εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και δικαιώθηκε δικαστικά. Μάλιστα για την αγωγή του 1.000.000 ευρώ, που είχε κάνει η ΕΡΓΟΣΕ, καταδικάστηκε η ίδια για προσβολή του υπαλλήλου.
    Όσον αφορά το εξωτερικό μελετητικό Γραφείο Μάλιου ΑΕ – Intesca-Inarsa SA, που τόλμησε να καταγγείλει την παρανομία, του αφαιρέθηκε η τεχνική παρακολούθηση του έργου, για να μάθει να μην κάνει καταγγελία για ό,τι στραβό βλέπει…
    Άραγε γι’ αυτό το μεγάλο σκάνδαλο ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ακούσει τίποτε; Αν πήρε χαμπάρι, τότε σε τι ενέργειες έχει προβεί σε βάρος όλων εκείνων που συμμετείχαν;
    Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, η οποία περικόπτει με μεγάλη ευκολία μισθούς και συντάξεις, να σφυρίζει αδιάφορα σε τόσο μεγάλα σκάνδαλα και να μην τιμωρούνται παραδειγματικά οι ένοχοι.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com