Έρχεται θύελλα 183.000 λουκέτων

Εικόνα κραχ στην αγορά αποτυπώνει
έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών 
Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ

Εικόνα κραχ στην αγορά! Έρχεται θύελλα 183.000 λουκέτων επιχειρήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο, από τα οποία τα 100.000 μέχρι το τέλος του 2011, ενώ άμεσος είναι ο κίνδυνος, επιπλέον 250.000 άτομα να περάσουν στην ανεργία.
    Η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και η εκτίμηση των επιχειρηματιών είναι ότι η μείωση του τζίρου θα συνεχίσει να κινείται περίπου στο 30%, με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.
Η δραματική αυτή κατάσταση στην αγορά, αποτυπώνεται στην εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος, στις μικρές επιχειρήσεις, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Τα πράγματα είναι χειρότερα και ο αριθμός των λουκέτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αφού στην έρευνα δεν ενσωματώνονται οι επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και απασχόληση από την αύξηση του ΦΠΑ στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κάποια θετικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην έρευνα δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα και το τι θα επέλθει. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, για πρώτη φορά παρατηρείται τάση σταθεροποίησης (σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011) των συνεχώς ως τώρα αυξανόμενων αρνητικών δεικτών του οικονομικού κλίματος. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το α’ εξάμηνο του 2011, εμφανίζει για πρώτη φορά μείωση κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το συμπέρασμα όμως του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι η «εύθραυστη» εικόνα επιβράδυνσης της συνεχιζόμενης επιδείνωσης, οφείλεται σε ένα βαθμό στην έξοδο από την αγορά των πλέον ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές στην πραγματική οικονομία, οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.
    Σ’ αυτό αποδίδεται και το συμπέρασμα ότι συνολικά 373.000 επιχειρήσεων προβληματίζονται για το αν θα κλείσουν ή όχι το επόμενο διάστημα, έναντι 440.000 της προηγούμενης έρευνας που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο, τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν στην επιδείνωση των στοιχείων για το επόμενο τετράμηνο. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον γ.γ. της Συνομοσπονδίας κ. Σκορίνη, υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μετατοπίζοντας τις εμπορικές πιάτσες και αλλάζοντας την εικόνα των εμπορικών δρόμων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μείωση της ζήτησης, που εμφανίστηκε στο 80% των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με την έρευνα από τις 100.000 που ενδέχεται να βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ ανάμεσα σε αυτές είναι και τουριστικές επιχειρήσεις.
    Η μείωση του τζίρου συνεχίζεται (εμπόριο 28,7% μεταποίηση 29% και υπηρεσίες 29,5%), αν και ήταν αρκετές επιχειρήσεις μεταποίησης που δήλωσαν μείωση τζίρου άνω του 50% και αυτό προφανώς τις καθιστά πιο ευάλωτες για λουκέτο.

ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ   
    «Βόμβα» που απειλεί την αγορά είναι οι ακάλυπτες επιταγές. Η έρευνα δείχνει ότι το 60% των επιχειρηματιών έχει στα χέρια του επιταγές που δεν έχουν καλυφθεί, αλλά δεν τις έχουν σφραγίσει. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει μειωθεί το ποσοστό των συναλλαγών με επιταγές (53,5%) και μόνο το 27,8% συναλλάσσεται με επιταγές. Έχει επίσης μειωθεί ο μέσος όρος μεταχρονολόγησης στους 4 από τους 5,5 μήνες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 επιχειρήσεις που έχουν επισφαλείς επιταγές στα χέρια τους, έχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.
    Οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν δίνουν μεγάλο αγώνα για να παραμείνουν στην αγορά. Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σ μείωση μισθών και ωρών εργασίας στο επόμενο διάστημα, ενώ 4 στους 10 δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, αλλά δεν προχώρησαν σε απολύσεις. Πάντως σύμφωνα με την έρευνα για μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.
    Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι οι οφειλές προς τις ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές και εφορίες έχουν μειωθεί σε 30% φέτος από 40% πέρυσι και αυτό εξηγείται ότι όσες επιβιώνουν είναι λιγότερο εκτεθειμένες και προσπαθούν και θέλουν να αντέξουν περισσότερο.