«Η μητρική Puma μας χρωστά 30 εκ. ευρώ από μερίσματα»
Σε σκληρό «πόκερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται ο πόλεμος, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο γερμανικό κολοσσό αθλητικών ειδών Puma AG με τους επί 16 χρόνια συνεταίρους τους στην ελληνική θυγατρική, Γιώργο και Αντώνη Γλου.
Οι ζημίες ύψους 100 εκατ. ευρώ που αποκάλυψε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών της μητρικής εταιρείας για το 2009 αποτέλεσε το «φυτίλι» για να ξεσπάσει η… πυρκαγιά ανάμεσα στις δύο πλευρές και να πάρει η υπόθεση τη δικαστική οδό. Ωστόσο, ο Γιώργος Γλου, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος στην Puma Hellas, αρνείται πως το management είναι υπεύθυνο για τις ζημίες και περνά στην αντεπίθεση κατά των Γερμανών, ζητώντας τους τα μερίσματα που τους οφείλει.
«Η μητρική Puma ψάχνει να βρει αφορμές, για να μας κατηγορήσει για τις ζημίες των 100 εκατ. ευρώ που εντόπισε. Δηλαδή, στα 16 χρόνια που συνεργαζόμαστε, ζητάει από το management να πληρώσει τις ζημίες; Φταίει δηλ. ο Γλου, αν ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, στην οποία προμηθεύαμε τα προϊόντα, δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους και πρέπει να τις πληρώσουμε εμείς; Το θέμα βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια και εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα, αφού ουδέποτε είχαμε ή θα έχουμε σχέση με οικονομικές ατασθαλίες, όπως μας κατηγορούν» δηλώνει ο Γιώργος Γλου. Ο επικεφαλής της αλυσίδας ένδυσης «Glou» αποκαλύπτει μάλιστα πως η μητρική Puma πρέπει να είναι υπόλογη απέναντί τους, αφού, «μας χρωστά 30 εκατ. ευρώ από μερίσματα, τα οποία δεν έχουμε εισπράξει. Τα ζητήσαμε, αλλά δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και εμείς θα κινηθούμε δικαστικώς για το συγκεκριμένο θέμα και πιστεύουμε πως θα δικαιωθούμε. Αν είχαμε σήμερα αυτά τα 30 εκατ. ευρώ δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».
ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ 30%
Η οριστική ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, πιστοποιήθηκε και μετά την «αποκαθήλωση» των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Γλου από τη διοίκηση της Puma Hellas, με τους Γερμανούς, οι οποίοι ελέγχουν το 70% της επιχείρησης να ορίζουν τον Klaus Bauer ως πρόεδρο και τον Jose Gomes de Andrade ως διευθύνοντα σύμβουλο. Ζητούμενο όλο αυτό το διάστημα παρέμενε και η τύχη του υπόλοιπου 30% που κατείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο οι αδελφοί Γλου, αλλά όπως υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Γλου «έχουμε ήδη παραχωρήσει το ποσοστό μας στην Puma Hellas σε τρίτους, που δεν έχουν καμία σχέση με τον όμιλο Γλου. Αν επιθυμία της μητρικής είναι να το εξαγοράσει, μπορεί να το πράξει, δε μας αφορά πλέον».
Ο επιχειρηματίας τόνισε επίσης πως σκοπεύει από εδώ και στο εξής να ρίξει το βάρος του στην οικονομική ανάκαμψη της αλυσίδας ένδυσης «Glou», η οποία έχει υποστεί πλήγμα από την οικονομική κρίση, αλλά διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο για προσφυγή στο άρθρο 99, λέγοντας πως πιστεύει ότι δεν θα έχει καμιά τύχη η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσαν 5 πιστωτές της.
«Τη μείωση των εσόδων δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, μόνο μειώνοντας το λειτουργικό κόστος. Τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ στενά. Όσο κι αν συρρικνωθούμε, δε θα καταφέρουμε πολλά. Εμείς αναγκαστήκαμε να κλείσουμε 20 καταστήματα και δεν μπορέσαμε σε όλες τις περιπτώσεις να απορροφήσουμε σε άλλα μαγαζιά τους υπαλλήλους μας, αν και το θέλαμε». Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ο όμιλος Γλου βρήκε λύση με τις τράπεζες, οι οποίες είχαν αρχίσει να τον πιέζουν ασφυκτικά. Τα δάνεια που πήρε η διοίκηση είναι εγγυημένα 140%, ενώ το θέμα που είχε προκύψει με τις επιταγές λύνεται επίσης σιγά – σιγά.
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Αναβλήθηκε για τις 18 Μαϊου η εξέταση της αίτησης συνδιαλλαγής του ομίλου Γλου με τους πιστωτές του από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Πέντε πιστωτές του έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης και υπέρ της αίτησης συνδιαλλαγής έχουν ταχθεί 180 εργαζόμενοι. Οι απαιτήσεις της Puma από τον όμιλο Γλου ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ. Οι δικηγόροι της εταιρείας, που έχουν στραφεί νομικά κατά των πρώην συνεταίρων της, δήλωσαν πως θα παρέμβουν υπέρ της αίτησης πτώχευσης που έχει καταθέσει η τράπεζα κατά την προσεχή εκδίκαση της υπόθεσης.