ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΥΙΔ: Το δέλεαρ των 136 εκ. δολ. έπεισε τους Νιγηριανούς

Tα αφρικανικά «τύμπανα πολέμου» εναντίον της Coca Cola 3 Ε του Γιώργου Δαυίδ που ήχησαν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, σίγησαν. Οι μέτοχοι μειοψηφίας της Nigerian Bottling Company, θυγατρικής του ελληνικού ομίλου στη Νιγηρία, οι οποίοι είχαν αντιδράσει έντονα στην πρόταση Δαυίδ για την διαγραφή της εταιρείας από την τοπική χρηματαγορά, άλλαξαν γνώμη.
    Το ίδιο και οικονομικοί κύκλοι της αφρικανικής χώρας, οι οποίοι είχαν εκφράσει φόβους πως η αποχώρησή της από το ταμπλό θα άνοιγε την «πόρτα» για έξοδο κι άλλων επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο.
    Το δέλεαρ του τιμήματος που απέσπασαν οι μέτοχοι και αντιστοιχεί σε 0,31 δολ. ανά μετοχή φαίνεται πως ήταν αρκετά ικανοποιητικό, ώστε να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να ανάψουν το… πράσινο φως στην απόφαση της 3 Ε.
    Έτσι, ο ελληνικός όμιλος είναι έτοιμος για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής της στη Νιγηρία, έναντι συνολικού τιμήματος 136 εκατ. δολ. (περίπου 95 εκατ. ευρώ).
    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Coca Cola 3 Ε, η οποία ελέγχει ήδη το 66,4% του μετοχικού κεφαλαίου της NBC, αναμένεται να τη βγάλει από το Χρηματιστήριο στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της απλοποίησης της λειτουργίας της.
    Πηγές από την εταιρεία δηλώνουν πως σχεδιάζονται επενδύσεις περίπου 300 εκατ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο έτη για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την ενίσχυση των υποδομών της στην αφρικανική χώρα.
    Τα τελευταία χρόνια, τα περιθώρια κέρδους της NBC είχαν συρρικνωθεί σημαντικά εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού από την Pepsi και των υπόλοιπων τοπικών εταιρειών εμφιαλώσεως.

Μέσα στην επόμενη διετία η Coca Cola 3 Ε σχεδιάζει επενδύσεις 300 εκατ. δολ. στην αφρικανική χώρα .