«Αγνοούν» δύο μεγάλες επενδύσεις της DisneyΣτο… συρτάρι των υπουργείων τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού

Από την ελληνική ολιγωρία δεν «γλίτωσε», ούτε η μαμά – εταιρεία του Μίκυ Μάους, «Walt Disney Company». Ο μεγαλύτερος κολοσσός στον τομέα της ψυχαγωγίας και των media διεθνώς, που ίδρυσαν πριν από 88 χρόνια οι αδελφοί Disney, έχει υποβάλλει εδώ και έναν χρόνο περίπου δύο προτάσεις στα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος για τη δημιουργία θεματικών πάρκων σε δύο εκτάσεις – φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου στην Αττικής.
    Το πρώτο αφορά σε ένα θεματικό πάρκο, το οποίο θα εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα στην περιοχή του Σουνίου και θα διαπραγματεύεται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Οδυσσέας κ.ά. Ένα πάρκο – πρότυπο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια συνολικά, που θα αποτελούσε πόλο – έλξης για τους τουρίστες και άλλους ξένους επενδυτές, που θα… μιμούνταν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ομίλους σε παγκόσμιο επίπεδο τολμώντας να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ θα συνέβαλε στην οικονομική ανάταση.
    Η δεύτερη πρόταση του προέδρου της Cero Robert Iger ήταν η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου, αυτή τη φορά στον Άγιο Κοσμά, σε εκτάσεις που ανήκουν στην «Ολυμπιακό Ακίνητα». Εκτάσεις γης, οι οποίες παραχωρούνται, μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε όποιον υποψήφιο επενδυτή πλειοδοτεί κατά τη διεκδίκηση των πολυετών συμβάσεων παραχώρησης με το Δημόσιο και για όσο χρόνο ορίζουν οι όροι της σύμβασης. Η πρόταση της Walt Disney «πρόλαβε» τις εξελίξεις με τις πιέσεις της Τρόικας για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς έγινε στις αρχές του 2010.
    Και για τα δύο έργα η εισηγμένη στον δείκτη ΝΥSE είχε καταθέσει εμπεριστατωμένα business plan, στο οποίο εξηγούσε και περιέγραφε στους αρμόδιους υπουργούς, κ.κ. Παύλο Γερουλάνο και Τίνα Μπιρμπίλη τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργούνταν, την φορολόγησή τους και τα οφέλη που θα προέκυπταν από την παραχώρηση των εκτάσεων, που ζητά από το Δημόσιο.
    Όμως, αντί για απάντηση από τα χείλη των αρμοδίων, η Walt Disney ακόμα περιμένει στο… ακουστικό της.
    Τα project είναι «ξεχασμένα» στα συρτάρια των υπουργείων και οι πληροφορίες αποδίδουν την ολιγωρία των κυβερνώντων στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχει εκφράσει η κα Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με την επένδυση, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μια επένδυση, που θα μπορούσε ετησίως να βάζει στα κρατικά ταμεία διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τα έσοδα που θα είχε η εμπορική διαχείριση των έργων.
    Στην ουσία διώχνουμε με τον τρόπο αυτό μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, που στο ψυχαγωγικό της χαρτοφυλάκιο ανήκουν πλήθος θυγατρικών με αντικείμενο τη μουσική, το θέατρο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα κινηματογραφικά στούντιο, τη βιομηχανία καρτούν, τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και φυσικά την διαχείριση πάρκων και τουριστικών θέρετρων. Πάρκα σαν αυτά, που ήθελε να δημιουργήσει στην Ελλάδα, που θα θύμιζαν εκείνα του Τόκιο, του Παρισιού και του Χονγκ Κονγκ.
    Η Walt Disney Company είναι χαρακτηριστικό πως είχε ετήσια καθαρά έσοδα το 2010, 38,063 εκατ. δολάρια και έχει συμπεριληφθεί στην λίστα με τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου.
    Οι πληροφορίες θέλουν εκπροσώπους του αμερικανικού κολοσσού να έχουν εκφράσει, μέσω των οικονομικών τους συμβούλων, που έχουν αναλάβει να παρακολουθούν το project στην Ελλάδα, την δυσφορία και την ενόχλησή τους από τις καθυστερήσεις, αλλά και από την άρνηση της Πολιτείας να μπει στον «κόπο» για να μελετήσει σοβαρά τις δύο προτάσεις που έχει κάνει.
Εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει το business plan για την Ελλάδα ο μεγαλύτερος όμιλος ψυχαγωγίας διεθνώς, με ετήσια καθαρά έσοδα το 2010, 38 εκατ. δολ.