ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Τίτλοι τέλους για την εμπορία καυσίμων

Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν την δραστηριότητα του Παναγιώτη Πανούση της Αττικατ στην εμπορία καυσίμων, μέσω της θυγατρικής Παρνασσός.
    Όμως, μόλις προχθές η εταιρεία πήρε την απόφαση να… γράψει τους τίτλους τέλους για τον εν λόγω τομέα, ο οποίος από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση είναι ζημιογόνος, ακόμα κι αν η διοίκηση γνωρίζει πως έτσι χάνει μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων της.
    Πιο συγκεκριμένα, η Παρνασσός αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία των τεσσάρων πρατηρίων υγρών καυσίμων που διέθετε στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, δύο εκ τω οποίων βρίσκονταν στον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων «Σείριος».
    Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω κλάδος της εξασφάλιζε περίπου το 80% των ετήσιων πωλήσεών της μέχρι πρότινος, την τελευταία διετία την επιβάρυνε με σημαντικές ζημίες, με αποτέλεσμα να κριθεί ασύμφορη η συνέχιση της δραστηριότητας. Έτσι, η Παρνασσός διέκοψε και τις συμβάσεις συνεργασίας με την εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΚΟ, καθώς και τις μισθώσεις των ακινήτων, όπου ήταν εγκατεστημένα τα τέσσερα πρατήρια.
    Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων ήταν το τελειωτικό «χτύπημα» στις πωλήσεις της εταιρείας, στην οποία το 2010 ο κλάδος των καυσίμων απέφερε πωλήσεις 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 665.000 ευρώ.
    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για διακοπή της δραστηριότητας έπαιξαν και οι εκτιμήσεις πως δε θα υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ με την κίνησή τους αυτή τα στελέχη της Παρνασσός θεωρούν πως θα βελτιωθούν σύντομα τόσο η ρευστότητα, όσο και τα αποτελέσματα της επιχείρησης.