Μετωπική σύγκρουση για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας

ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ 270 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ!

Ο στόχος της κυβέρνησης να προσθέσει στο «πακέτο» του προϋπολογισμού του 2011 με κάθε τρόπο 270 εκατ. ευρώ από τις ανανεώσεις των αδειών κινητής τηλεφωνίας, την φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με Vodafone και Wind, που αρνούνται να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σε μια περίοδο μάλιστα που η σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους, τις υποχρεώνει να περιορίσουν τα προγράμματα επενδύσεων και των προσφορών, που είχαν κατακλύσει την αγορά την προηγούμενη περίοδο.
    Η αγορά των τηλεπικοινωνιών «βράζει» και ο «υδράργυρος» ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι δύο εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας αντιδρούν έντονα στον τρόπου που χειρίζεται το οικονομικό επιτελείο τον τρόπο της διαδικασίας χορήγησης των δικαιωμάτων ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 MHz. «Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας πρέπει να υπάρχει και μετά τον προϋπολογισμό του 2011» είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής στο διεθνές συνέδριο πριν από ένα μήνα, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) έδωσε προχθές σε δημόσια διαβούλευση την διαδικασία των δημοπρασιών, προτείνοντας την πώληση του φάσματος για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας σε υψηλές τιμές που ξεπερνούν τα 380 εκατ. ευρώ. Βέβαια η τελική τιμή θα διαμορφωθεί από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, τα οποία όμως φαίνεται να επιμένουν στο ποσό των 270 εκατ. ευρώ.

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
    Τα τμήματα του φάσματος για τα οποία προβλέπεται υψηλότερη τιμή, δηλαδή 23,3 εκατ. ευρώ για κάθε μπλοκ φάσματος 2Χ2,5 MHz, είναι αυτά που ανήκουν στις εταιρείες Wind και Vodafone και λήγουν την επόμενη χρονιά.
    «Η τιμή εκκίνησης των 46,6, εκατ. ευρώ για κάθε τμήμα 5 MHz στη φασματική περιοχή των 900 MHz είναι υπερβολικά υψηλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Wind, η οποία θεωρεί εισπρακτικού χαρακτήρα την ανανέωση των αδειών και υποστηρίζει ότι η τιμή «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και αγοράς ούτε αποτελεί δίκαιο αίτημα, μια και είναι υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου για τις αντίστοιχες ανανεώσεις.
    Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία οικονομικών αναλυτών Compass Lexecon, συγκρίνοντας τις ευρωπαϊκές τιμές για ανανεώσεις αδειών στα 900 MHz, η μέση τιμή για την ανανέωση 5 ΜΗz στα 900 MHz για περίοδο 15 ετών, ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ».
    Παρόμοια φέρεται να είναι και η θέση της Vodafone και του νέου διευθύνοντος συμβούλου Γλαύκου Περσιάνη, ο οποίος διαμαρτυρόταν για το «υπερβολικά πολλά τα λεφτά» και για την μειονεκτική θέση στην οποία βρισκόταν η εταιρεία (και η Wind) απέναντι στην Cosmote, η άδεια της οποίας λήγει το 2017. Η ΕΕΤΤ διόρθωσε την διάκριση αυτή και προτείνει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να αφορά στο σύνολο των αδειών που κατέχουν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στόχος είναι στο μέλλον οι άδειες να λήγουν ταυτόχρονα, για να μη δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε υποστήριξη των δύο εταιρειών ήρθαν και οι Financial Times, οι οποίοι σημείωσαν ότι «η προοπτική του γρήγορου και εύκολου κέρδους αποδεικνύεται ελκυστική για την ΕΕΤΤ. Έλαβαν την άνευ προηγουμένου απόφαση να ανανεώσουν τις άδειες χρήσης φάσματος μέσω διαγωνισμού που θέτει ελάχιστο τίμημα 61 εκατ. ευρώ ανά άδεια.
    Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα 270 εκατ. ευρώ. Αν οι αριθμοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πιο ακριβή ανανέωση αδειών στην Ευρώπη». Από την άλλη πλευρά πάντως, οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την μείωση της κερδοφορίας τους το 2010, με τα συνολικά έσοδα και των τριών να μειώνονται στα 700 εκατ. ευρώ, προχωρούν σε περιορισμό των επενδύσεων.


Wind και Vodafone αρνούνται να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη