Η παραδοσιακή ΝΕΟΓΑΛ κάνει την ανατροπή

«Ποδαρικό» για την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στην Ελλάδα έκανε η γαλακτοβιομηχανία Δράμας, ΝΕΟΓΑΛ και τα χνάρια της αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη εταιρείες ιδίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
    Μια από τις παραδοσιακές «κυρίες» του γάλακτος, η ΝΕΟΓΑΛ, η οποία μετρά 46 χρόνια ζωής και η οποία δεν έχει να «ζηλέψει» σε τίποτα τους ισχυρούς του κλάδου αποφάσισε να εφαρμόσει την επιχειρησιακή σύμβαση για τους 120 εργαζομένους της προληπτικά.
    Έχοντας στο «τιμόνι» της τον Χριστόφορο Σεβαστίδη, από πέρυσι προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες, δύσκολες συνθήκες της αγοράς και της κρίσης εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα περικοπής του κόστους λειτουργίας και η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων της κατά 9% συγκαταλέγεται μέσα σε αυτή την προσπάθεια.
    Απορρόφησε την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στα προϊόντα της πριν από λίγο καιρό, αλλά για να αποφύγει την αύξηση των τιμών τους και να αποφύγει τις απολύσεις που θα… πρόσβαλαν την ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας, αφού σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη μέσα στα 46 χρόνια λειτουργίας της ουδέποτε απολύθηκε κάποιος, προτίμησε την διετή επιχειρησιακή σύμβαση.
    Και μπορεί ο ίδιος να υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τις ραγδαίες αυτές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αδιαμαρτύρητα, όμως, πληροφορίες από την πόλη της Δράμας λένε πως δεν είχαν άλλη αδιέξοδο, αν ήθελαν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
    Η επιχειρησιακή σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου και ήδη βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση. Θα έχει ισχύ για δύο χρόνια.

«Αν και ο πρόεδρος Σεβαστίδης τονίζει πως οι εργαζόμενοι τη δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα, πληροφορίες τους θέλουν προ αδιεξόδου»