Στα χέρια 7 τραπεζών η τύχη της Forthnet

Το «παζάρι» για ομολογιακό δάνειο
90 εκ. ευρώ
Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο Πάνος Παπαδόπουλος της Forthnet είναι δύσκολη. Σε μια αγορά που έχει ακόμη «γόνιμο» έδαφος για ανάπτυξη και απαιτείται επιθετική πολιτική η εταιρεία, η οποία θεωρείται leader του κλάδου τηλεπικοινωνιών μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, αναμένει με αγωνία τη συναίνεση των τραπεζών για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Και αυτό επειδή το ρευστό που απαιτείται για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, όπως και στις περισσότερες αντιπάλους της, έχει αρχίσει να εκλείπει.
      Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες πρέπει να πειστούν ότι το σχέδιο της επέκτασης που έχει στα σκαριά η διοίκηση θα πετύχει γι’ αυτό και από τον Φεβρουάριο ακόμη εξελίσσεται ένα σκληρό «παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εισηγμένης, ο οποίος ανέρχεται στα 365 εκατ. ευρώ.
    Εντός του τρέχοντος έτους και του 2012 υπάρχουν λήξεις δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ και ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος ζητά από την κοινοπραξία επτά ελληνικών τραπεζών παράταση του συνόλου των δόσεων μετά το 2013.
    Στην τελευταία συνάντηση που έγινε πριν από μερικές βδομάδες ανάμεσα στην διοίκηση και εκπροσώπων των τραπεζών Εθνικής, Alpha, Millenium και Αγροτικής που θα διαδραματίσουν και τον μεγαλύτερο ρόλο στην έκδοση του νέου δανείου, το κλίμα ήταν θετικό. Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται ένα βήμα πριν δώσουν τα χέρια ώστε να εκδοθεί ένα μεγάλο ομολογιακό δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ και ίσως αυτή να ήταν και η αιτία που την προηγούμενη βδομάδα η τιμή της μετοχής της εισηγμένης ακολούθησε ένα πραγματικό «ράλι» στο ταμπλό.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν δει κανείς τον ισολογισμό της εταιρείας, προκύπτει ότι μόνο μέσα στο 2010 δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων και η αναχρηματοδότηση θα αποτελέσει σημαντική «ένεση» ρευστότητας για μια διετία που θα επιτρέψει την συνέχιση των ρυθμών ανάπτυξης σε δύο άξονες που φαίνεται να έχουν «πείσει» ακόμη και τους ιδιαίτερα δύσπιστους αυτή την περίοδο τραπεζίτες.
    Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο πάντως πως ορισμένοι εκ των πιστωτών ζήτησαν και τη συνδρομή των βασικών μετόχων της Forthnet, οι οποίοι θα κληθούν και οι ίδιοι να βάλουν χρήματα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο Πάνος Παπαδόπουλος κατά την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, «τίποτε δεν είναι δογματικό και όλες οι πιθανές λύσεις και οι παράμετροι εξετάζονται».

ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ
    Οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική ανάπτυξη της Forthnet και θέλει να επενδύσει «ζεστά» κεφάλαια, είναι αφενός η περαιτέρω επέκταση στο Broadband, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός, αλλά και στο PayTV (Nova), καθώς η οικονομική κρίση «δουλεύει» υπέρ τους.
    Διότι από τη μια πλευρά ο κόσμος στρέφεται προς την «κατ’ οίκον ψυχαγωγία» κι από την άλλη τα μη συνδρομητικά κανάλια αντιμετωπίζουν καθίζηση των διαφημιστικών εσόδων, με τις αναμενόμενες συνέπειες και στην ποιότητα των προγραμμάτων τους.
    Ο όμιλος έχει μεγέθη τα οποία από μόνα τους τον έχουν φέρει πλέον, σε τροχιά free cash flow και πολλές από τις ζημίες που καταγράφει είναι λογιστικές, ενώ εντείνει τις προσπάθειες για την περικοπή λειτουργικού κόστους, εκτιμώντας ότι τα οφέλη και από τη λειτουργική ενοποίηση Forthnet-Nova θα φανούν στα τέλη του 2011. Αυτή την περίοδο πάντως, η Forthnet δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι και το καλοκαίρι του 2014, αντί 175 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται και σε επαφές με τον Ολυμπιακό για τα δικά του παιχνίδια. Και δεν αποκλείεται όλος αυτός ο αναβρασμός να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου με την ερυθρόλευκη ΠΑΕ συζητά και ο ΟΤΕ.
    Τα ισχυρά «όπλα» στα χέρια της διοίκησης είναι η αύξηση τζίρου και τα σταθερά ΕBITDA που παρουσίασε η εισηγμένη το 2010, αν και το σταθερό αποτέλεσμα ήταν ακόμη μια χρονιά ζημιογόνο στα 86 εκατ. ευρώ (κατεγράφησαν και λογιστικές ζημίες 18 εκατ. ευρώ από την απομείωση της αξίας της Nova).
    Η Forthnet στον τομέα των LLU συνδέσεων διατηρεί την πρωτοκαθεδρία ως προς τα μερίδια αγοράς με ποσοστό άνω του 30%, ενώ οι συνδρομητές της στην σταθερή τηλεφωνία αγγίζουν τους 483.000 και στην ψηφιακή εποχή της Nova τους 363.679 που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.