ΤΟ ΧΡΕΟΣ 3,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΤΡΙΒΕΙΝ» ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
«Μάθημα» εισφοροδιαφυγής από το ΙΕΚ Ξυνή
Τρεις φορές έχει μεταβιβαστεί η άδεια λειτουργίας του και πάντα σε συγγενικά πρόσωπα
Την ώρα που χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν για άλλη μια φορά τα εύκολα θύματα των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, πολυδιαφημισμένες επιχειρήσεις διαπράττουν κρυαγαλέες
φορολογικές παραβάσεις και χρωστούν τεράστια ποσά στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της «Ελλάδας των δύο ταχυτήτων» αποτελεί το γνωστό ιδιωτικό ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ξυνή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ΙΕΚ Ξυνή οφείλει, μεταξύ άλλων, στο ΙΚΑ ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.223.378,61 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητο.
Η συνταγή της…επιτυχίας βασίζεται σε ένα γνωστό νομικό «παραθυράκι», που αξιοποιείται από πολλές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαχειρίζονται μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Μόλις σφίξει ο κλοιός των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ., οι επίμαχες επιχειρήσεις φαίνεται να αλλάζουν χέρια και η προηγούμενη ιδιοκτησία μπορεί να κηρύξει πτώχευση, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εισπραχθούν τα προηγούμενα χρέη. Φυσικά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ιδιοκτησιακή αλλαγή είναι εικονική. Οι νέοι ιδιοκτήτες συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τους προηγούμενους πρόκειται για συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, οι οποίοι λειτουργούν ως αχυράνθρωποι.
Στην περίπτωση του ΙΕΚ Ξυνή, αποκαλυπτικές είναι οι ιδιοκτησιακές «μεταμορφώσεις» του. Καθοριστικό ρόλο σε αυτές έχει, μάλιστα, παίξει, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της εταιρίας, βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας του έχουν μεταβιβαστεί τρεις φορές μέσα σε 17 χρόνια, ενώ υπήρξε και τέταρτη σχετική αίτηση τον περασμένο Αύγουστο, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Η αρχή έγινε το 1997, όταν οι άδειες πέρασαν από την κόρη του ιδρυτή του Ομίλου Ξυνή, Καλλιόπη στην εταιρία «ΙΕΚ Ξυνή ΕΠΕ». Επτά χρόνια αργότερα, μεταβιβάζονται στη νεοσύστατη εταιρία «Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικό Ευρωπαϊκό Α.Ε.», με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ. Θρασύβουλο Κανάρη, σύζυγο της κ. Καλλιόπης Ξυνή. Τη σκυτάλη παίρνει λίγο αργότερα η «Ιδιωτικό ΙΕΚ Σωκράτης ΕΠΕ» και το καλοκαίρι του 2009 επιχειρείται νέα μεταβίβαση (προς την «Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εξέλιξη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»), χωρίς όμως επιτυχία αυτή τη φορά. Όλη αυτή την περίοδο, η αρμόδια ταμειακή υπηρεσία του ΙΚΑ διαπιστώνει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΙΕΚ αυξάνονται συνεχώς – όπως αποτυπώνεται στο έγγραφο με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2009, αλλά αδυνατεί να τα εισπράξει. Έτσι, 3,2 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 2 δις. που λείπουν από τα ταμεία του πολύπαθου ασφαλιστικού οργανισμού εξαιτίας διαφόρων οφειλών. Να σημειωθεί ότι πάνω από 260 επιχειρήσεις χρωστούν στο ίδρυμα ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ η καθεμιά…
Τι διαπίστωσε το ΣΔΟΕ
ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς λειτουργούν ως «ασπίδα» όχι μόνο απέναντι στην καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών προς το ΙΚΑ, αλλά και ως «καθαρτήριο» φορολογικών παραβάσεων. Έτσι, δεν είναι, φέρ’ ειπείν, αναγκαίο να εξοφληθούν τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία, ενώ η καινούργια μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκδώσει χωρίς πρόβλημα νέο μπλοκ αποδείξεων. Δύο διαφορετικές εκθέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών το 2003 και το 2005 διαπίστωσαν ποικίλες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από το ΙΕΚ Ξυνή. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές φαίνεται να στέρησαν σημαντικά έσοδα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, η πρώτη έκθεση, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στις 4 Δεκεμβρίου 2003, αναφέρει: «Διαπιστώσαμε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση: α) δεν είχε υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2002 και 2003 κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2238/94, β) υπέβαλε ανακριβώς για το α’ και β’ δίμηνο του έτους 2000 τις προσωρινές δηλώσεις ΦΜΥ, χαρτοσήμου και παρακρατουμένων φόρων και χαρτοσήμου από ελευθέρια επαγγέλματα και επίσης δεν υπέβαλε τις παραπάνω προσωρινές δηλώσεις για τα επόμενα δίμηνα μέχρι και σήμερα (σ.σ. Φεβρουάριος 2004)».
Το 2005 η Ελεγκτική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει στο πλαίσιο έκθεσης τακτικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος της «ΙΕΚ Σωκράτης ΕΠΕ» ότι – παρά τη σχετική πρόσκληση – η εταιρία δεν προσκόμισε για έλεγχο τα βιβλία της. Επιπλέον, παραθέτει σειρά παραβάσεων που καταγράφηκαν σε παλαιότερους ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (όπως μετονομάστηκε το ΣΔΟΕ). Ειδική αναφορά γίνεται στη χρήση του 1998, στην οποία εντοπίστηκε «ανακριβής καταχώρηση στο τηρούμενο μηχανογραφικό βιβλίο Ημερολόγιο Ταμείου».
Τρεις διαφορετικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ είχαν καταχωρισθεί στο βιβλίο με πλασματικά ποσά, πολύ μεγαλύτερα των πραγματικών. Για παράδειγμα, λογαριασμός ρεύματος πραγματικής αξίας 231.289 δραχμών εμφανιζόταν «φουσκωμένος» κατά 136 εκατομμύρια δραχμές! Οι «μεταμορφώσεις» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΙΕΚ έχουν, εξάλλου, τινάξει στον αέρα τις διεκδικήσεις πρώην εργαζομένων του ινστιτούτου, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας δεδουλευμένα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού, που ύστερα από τέσσερα χρόνια απασχόλησης στην «ΙΕΚ Ξυνή ΕΠΕ» στράφηκε κατά της εταιρίας, ζητώντας να της καταβληθούν διαφορές ωρομισθίου, Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα και αποζημιώσεις αδείας. Η καθηγήτρια δικαιώθηκε, αλλά, παρότι η απόφαση τελεσιδίκησε, δεν εισέπραξε τα χρήματα «λόγω ελλείψεως εμφανών περιουσιακών στοιχείων της καθ’ής εταιρίας».