Οι νέες επενδύσεις της Chipita σε Τυνησία και Ιράν

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει τις επενδύσεις η Chipita, παρά την οικονομική κρίση, που έχει πλήξει και τον κλάδο των τροφίμων.
    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τότε που πήρε πίσω στα χέρια του την εταιρεία από την Vivartia έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επενδύσεων σε νέες αγορές και προβλέπει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φτάσουν το 50% και τα κέρδη το 70% έως το 2015.

«Ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν το 50% έως το 2015 προβλέπει η διοίκηση»
    Το νέο του στοίχημα παίζεται στην Τυνησία και το Ιράν, όπου έχει υπογράψει συμβόλαια για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων παραγωγής κρουασάν και η Chipita θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές και στις δύο αυτές μονάδες. Στην Τυνησία έχει έρθει σε συμφωνία με Ινδούς επενδυτές που πιστεύουν πως ο κλάδος των ζαχαρωδών γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στις περιοχές αυτές, ενώ στο Ιράν συνεργάζονται με ιδιωτικά τοπικά κεφάλαια.
    Πρόκειται για μια επένδυση εξαιρετικά σημαντική, αν αναλογιστεί κάποιος πως μόλις τα 90 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ του τζίρου πραγματοποιείται στην Ελλάδα και ήδη η Chipita έχει σημαντική παρουσία με εννέα δικά της εργοστάσια σε Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αμερική και Νιγηρία. Συμμετέχει επίσης με joint ventures σε μονάδες στην Αίγυπτο, την Πορτογαλία, τη Σαουδική Αραβία και στο Μεξικό.
    Οι πληροφορίες θέλουν την οικογένεια Olayan, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, να άνοιξε το δρόμο προς τις αγορές της Τυνησίας και του Ιράν, που στην ουσία έχουν ένα απαιτητικό καταναλωτικό κοινό, αλλά υπάρχουν και πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Ό,τι καλύτερο για ένα διεθνοποιημένο όμιλο με δικά του σήματα και έντονη παρουσία σε 35 διαφορετικές χώρες, που είναι ίσως και από τους λίγους που προσλαμβάνει κόσμο, όταν οι άλλοι προκειμένου να περικόψουν τα λειτουργικά κόστη προχωρούν σε απολύσεις.
    Ο επόμενος στόχος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι η εισαγωγή της Chipita στο ταμπλό μιας διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς και αυτό γιατί υποστηρίζει πως υπάρχουν μέτοχοι που δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές και κάποτε θα πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ένας στόχος που τοποθετείται παρόλ’ αυτά μέσα στην επόμενη διετία ή και τριετία, όταν θα έχουν ωριμάσει περισσότερο οι οικονομικές συνθήκες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑ
    Πολλοί παράγοντες της αγοράς εξεπλάγησαν από την κίνηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μαζί με μια ομάδα φίλων επιχειρηματιών και βάζοντας προσωπικά κεφάλαια και κόπο, αποφάσισαν να στηρίξουν τη γεωργία της Δράμας.
    Πιο συγκεκριμένα, επένδυσαν περίπου 26 εκατ. ευρώ, για να παράγουν τομάτα με τη μέθοδο της υδροπονίας. Σκοπός των επενδυτών είναι να παράγουν περί τους 7.500 τόνους τομάτας σε ετήσια βάση και να υποκαταστήσουν έτσι το 3% των εισαγωγών του προϊόντος.
    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Σε έκταση 300 στρεμμάτων, έχει στηθεί ένα θερμοκήπιο 140 στρεμμάτων και παρόλο που δικαιούνται επιδότηση 30%, ακόμη η εταιρεία δεν την έχει λάβει, παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει ολοκληρωθεί.