ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΑPPLEBEE’S

Η εταιρεία έκλεισε αιφνιδιαστικά τα τέσσερα καταστήματά της χωρίς καν να ενημερώσει το κοινό και τους εργαζομένους της – Εξαφανισμένη και με φήμες να τη φέρουν εκτός Ελλάδας η ιδιοκτήτρια Μαρία Τζάννες-Γκορίτσα, η οποία χρωστά δεδουλευμένα στην άλλοτε βραβευμένη διεθνώς ομάδα της.Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη για τον χώρο της εστίασης, τίτλοι τέλους φαίνεται πως έπεσαν για την παρουσία της αλυσίδας εστιατορίων «Applebee’s» στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 15/7 η εταιρεία Milomel Hellas Α.Ε., η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης του σήματος Applebee’s για την Ελλάδα, καθώς και για χώρες των Βαλκανίων, έχει προχωρήσει στο κλείσιμο και των τεσσάρων καταστημάτων της αλυσίδας χωρίς να προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση και χωρίς να ενημερώσει τους 150 υπαλλήλους της, γεγονός περίεργο για μια πολυεθνικού χαρακτήρα επιχείρηση.
Το ευτράπελο του πράγματος είναι ότι, όπως τόνισαν στο «business stories» υπάλληλοι της επιχείρησης, οι ίδιοι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας τηλεφωνικά και λίγο πριν ξεκινήσει η πρωινή βάρδια της προπερασμένης Παρασκευής. Αυτή τη στιγμή τα τηλέφωνα της πολυεθνικής είναι κατεβασμένα, σε μια εικόνα που δεν συνάδει με το διεθνές ύφος του ομίλου από τις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο λουκέτο δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η εταιρεία που ανήκει στην επιχειρηματία κυρία Μαρία Τζάννες-Γκορίτσα για μεγάλο διάστημα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών καταναλωτών να δαπανήσουν στην εστίαση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η επιχειρηματίας δεν έχει καταβάλει αμοιβές τριών μηνών στους εργαζομένους, ενώ σε ένα τουλάχιστον κατάστημα οι υπάλληλοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπάει την άλλοτε επιτυχημένη εταιρεία – πρότυπο πριν από περίπου 6 μήνες. Ωστόσο η κυρία Τζάννες-Γκορίτσα, πρόεδρος της εταιρείας Milomel Hellas, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να κρατήσει ανοιχτά τα μαγαζιά και τους εργαζόμενους στα πόστα τους.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Οι πιστωτές απαιτούσαν τα χρήματα των επιταγών τους κι εκεί ξεκίνησε το γαϊτανάκι των χρεών, το οποίο τελικά έγινε θηλιά. Και ενώ σε ορισμένα καταστήματα μέχρι και στις αρχές Ιουλίου οι υπεύθυνοι έκαναν προσλήψεις στη θέση των σερβιτόρων, ξαφνικά όλα τα εστιατόρια «Αpplebee’s» κατέβασαν ρολά. Εκτός από τα καταστήματα, και στα κεντρικά, στην οδό Πεντέλης 74 & Ήβης, στο Χαλάνδρι, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, δεν υπήρχε κανείς για να ενημερώσει. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, μάλιστα, φέρουν την κυρία Τζάννες-Γκορίτσα να έχει εδώ και ημέρες εγκαταλείψει την Ελλάδα και να βρίσκεται στο εξωτερικό!
Στην Ελλάδα τα «Applebee’s» έκαναν την εμφάνισή τους το 1997 ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την προπερασμένη Παρασκευή διέθεταν έξι καταστήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα στην Αττική (Γλυφάδα, Κεφαλάρι, Λ. Αλεξάνδρας, Κosmopolis) και τα υπόλοιπα δύο στη Θεσσαλονίκη (Λ. Νίκης, Village Center), τα οποία ανήκαν στην ιδιοκτησία της Milomel Hellas.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η αλυσίδα στις αρχές του 2009 είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του καταστήματός της στο Μοναστηράκι, το οποίο είχε γνωρίσει σοβαρές ζημιές λόγω βανδαλισμών κατά τις κοινωνικές αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008. Πάντως υπήρξε μια περίοδος μεγάλων επιτυχιών για την εταιρεία, κυρίως το 2005, όταν το κατάστημα της Γλυφάδας βγήκε πρώτο σε πωλήσεις σε διεθνές επίπεδο, προσθέτοντας τότε άλλη μια διάκριση στο ενεργητικό του.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλοίο του διεθνούς συνεδρίου των Αpplebee’s International που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο απενεμήθη στην πρόεδρο της Milomel Hellas κυρία Τζάννες-Γκορίτσα από τον κ. Rohan St. George, President International Division of Applebee’s International και τον κ. Eric Hanson, regional director of Applebee’s International for Europe and Middle East.
Με αφορμή τη βράβευση των «Applebee’s Γλυφάδας», το 2005 η κυρία Τζάννες-Γκορίτσα είχε δηλώσει: «Οι βραβεύσεις έρχονται ως επισφράγισμα των προσπαθειών όλων των ανθρώπων των «Applebee’s» για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και φαγητού στους επισκέπτες μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλα τα χαρακτηριστικά των καταστημάτων μας, όπως η ζέστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα, η ευγενική και χαρούμενη διάθεση των συνεργατών, το ευχάριστο περιβάλλον, επιβραβεύονται και μας φέρνουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πελατών μας». Οι ίδιοι άνθρωποι όμως που συνέβαλαν στην επιτυχία σήμερα βρίσκονται απλήρωτοι και στον δρόμο.
ΟΙ 150 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com