Αρνητικό ρεκόρ για την Παπαστράτος

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2010 
ΑΠΟ ΤΟ 1946

«Καπνός» έγιναν τα κέρδη της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η εταιρεία που μετά το θάνατο του ιδρυτή της, ο οποίος έκανε τα τσιγάρα της φίρμας του σήμα κατατεθέν στην κοσμική κοινωνία της εποχής του κι όχι μόνο, είδε τα κέρδη 9μηνου του 2010 να… εξανεμίζονται, σπάζοντας αρνητικό ρεκόρ πέρυσι από το 1946.
    Πιο συγκεκριμένα, η καπνοβιομηχανία, την οποία πλέον ελέγχουν οι Αμερικανοί της Phillip Morris, η οποία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κατέγραψε καθίζηση κερδών προ φόρων κατά 85%. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε από την απαγόρευση του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους, αλλά και από τις τρεις διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τις δύο του ΦΠΑ, οι οποίες οδήγησαν και τους περιπτερούχους σε μαζικές κινητοποιήσεις.
    Για τους λόγους αυτούς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Τσόλκας τόνισε την άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής των καπνικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε στην κυβέρνηση να συνεκτιμώνται οι επικρατούσες μακρο-οικονομικές συνθήκες κατά το σχεδιασμό της και υποστήριξε πως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, που η καταναλωτική ζήτηση μειώνεται, οι καταναλωτές στρέφονται προς φθηνότερα προϊόντα και οι εταιρείες κρατούν χαμηλά τις τιμές, το κράτος πρέπει να ενισχύει σημαντικά το πάγιο στοιχείο του ΕΦΚ, δηλ. το απόλυτο ποσό φόρου που αποδίδει κάθε μονάδα προϊόντος προκειμένου να προστατεύσει τα κρατικά έσοδα από την πτωτική τάση της αγοράς.
    Αν και σχολιάζει θετικά την αλλαγή φορολογίας των καπνιστών προϊόντων του περασμένου Δεκεμβρίου, εκφράζει τον προβληματισμό του για την πρόσφατη προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει ελάχιστα περιθώρια κέρδους στο εμπόριο. Επιχειρηματολογεί μάλιστα, λέγοντας πως δεν λύνει το πρόβλημα του λιανεμπορίου, γιατί η μειωμένη κερδοφορία είναι ο αντίκτυπος της υψηλής φορολογίας.
Την άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής των καπνικών προϊόντων ζητά ο Χρήστος Τσόλκας.