Στο «παρά πέντε» για πώληση η Attica Bank


Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη και απόλυτα έγκυρη, Ξένος τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος δεν έχει παρουσία στον ελληνικό χώρο, αλλά δραστηριοποιείται έντονα στα Βαλκάνια, πρόκειται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Attica Bank.
Η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, μετά την πληροφορία ότι προχωρά σε συγχώνευση με την Proton bank, μια πληροφορία όμως που αποδείχθηκε ότι καμιά σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα, αφού διαψεύστηκε αμέσως από την Attica bank. Η πρόταση του ξένου τραπεζικου ομίλου, αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, και θα αφορά στην εξαγορά του ποσοστού 42,5% που κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ και του 19% που κατέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς το 22,5% που κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η Attica bank, μπορεί στο α’ τρίμηνο του 2011, να εμφάνισε ζημιές 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 194 χιλ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010, αποτελεί όμως περιζήτητη «νύφη», καθώς, εν μέσω κρίσης, παραμένει ισχυρή κεφαλαιακά, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκεας 19,06%, στο υψηλότερο επίπεδο της εγχώριας αγοράς και από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά.
Η Τράπεζα, βοηθούμενη από την πολιτική αυξημένων προβλέψεων που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να μειώσει τα γενικά λειτουργικά έξοδα κατά 21,5% στα 25,2 εκατ. ευρώ έναντι 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 521,7 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένα σε σχέση με το 2010. Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους, στο α’ τρίμηνο του 2011 ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μην εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των επισφαλειών, υπερβαίνει κατά πολύ το 100%.