Τα 60 CD με τα ονόματα και οι διασταυρώσεις για όσους διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό
Από διπλά και τριπλά τσεκαρίσματα περνούν πλέον τα ονόματα και οι περιπτώσεις των Ελλήνων, που διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο στόχος; Να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή στις αρμόδιες υπηρεσίεςτης Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν διαθέσιμα προς έλεγχο, περί τα 60 με 70 CD, με ονόματα Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού, οι οποίοι – προσοχή – «έβγαλαν» λεφτά στο εξωτερικό, από το 2003 και μετά.
Δηλαδή, οι περιπτώσεις που ελέγχονται δεν αφορούν, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν, μόνο σε εκείνους που φοβούμενοι για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, λόγω της κρίσης που ενέσκηψε τον τελευταίο χρόνο, έσπευσαν να «βγάλουν τα λεφτά τους έξω», αλλά κι εκείνους που είχαν ανοίξει λογαριασμούς στην Ελβετία κι αλλού, από παλαιότερα. Γι’ αυτό και ο αριθμός των λογαριασμών που εξετάζονται, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Λέγεται, δηλαδή, ότι ξεπερνάει τις 35.000 κι αρκετές από αυτές θεωρούνται ήδη εξαιρετικά… ενδιαφέρουσες. Τόσο ως προς την προέλευση των χρημάτων, όσο κι ως προς τη φορολογική τους μεταχείριση, μέχρι σήμερα. Και γι’ αυτό, περίπου 12.000 απ’ αυτούς, έχουν περάσει ήδη, ως προς τον έλεγχο τους, στη δικαιοδοσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), για τα περαιτέρω.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αυτή που είχε ολοκληρωθεί, ήταν η διαδικασία του ελέγχου της ταυτοπροσωπίας. Επειδή, δηλαδή, τα ονόματα στα CD ήταν γραμμένα στα λατινικά, έγινε η αντιστοίχιση με τα αντίστοιχα ελληνικά, έτσι ώστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να αποτραπούν λάθη και γκάφες. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να «ακούγεται» γραφειοκρατική, όμως, είναι ουσιαστική κι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Το καλό είναι ότι ολοκληρώθηκε, οπότε, από τώρα και στο εξής μπαίνουν στην τελική ευθεία τα πραγματικά τσεκαρίσματα. Δηλαδή, αυτά που αφορούν στην αντιστοίχιση προσώπων, καταθέσεων και προέλευσης χρημάτων. Τα CD έχουν προωθηθεί κι όπως προαναφέρθηκε στο ΣΔΟΕ έχουν πάει οι πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «δέσει» τον έλεγχο, όσο το δυνατόν πιο πολύ, φρόντισε τις προηγούμενες μέρες και διοργάνωσε μία εν πολλοίς μυστική αποστολή. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε την Ελβετία, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή των τοπικών δικαστικών κι όχι μόνο αρχών, στον εντοπισμό των ελληνικών καταθετικών λογαριασμών στη Γενεύη και τη Ζυρίχη.
Αυτό που λέγεται ότι ζήτησε η ελληνική πλευρά ήταν ό,τι και η βρετανική, σε επίπεδο πάντα δικαστικής συνδρομής. Προς το παρόν, όμως, είναι άγνωστο τι ακριβώς εξασφάλισε, αν βεβαίως εξασφάλισε κάτι. Θα φανεί σύντομα στην πράξη. Κι αυτό, γιατί αργά ή γρήγορα η δικαστική συνδρομή των ελβετικών αρχών θα ζητηθεί και θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει οτιδήποτε, χωρίς τη βοήθειά της.
Ο λόγος; Απλός. Στις ελβετικές τράπεζες κατευθύνθηκε το περίπου 60% των καταθετικών κεφαλαίων, που έφυγαν από την Ελλάδα, μόνο κατά την τελευταία κρίση.
Οι Ελβετοί λέγεται ότι προτίθενται να εισπράξουν αυτοί τους φόρους που αναλογούν από τους τόκους, που ενδεχομένως δεν έχουν πληρωθεί και να τους αποδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν, βάζοντας «κόκκινη γραμμή» στην αποκάλυψη των ονομάτων και των προσωπικών δεδομένων των καταθετών. Για τις ελληνικές αρχές όμως, τίθεται το εύλογο δίλημμα: θα εισπράξουν λεφτά, χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχονται; Η κυβέρνηση του Λονδίνου φέρεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα κα να αποδέχθηκε τον διακανονισμό. Η αντίστοιχη της Αθήνας τι θα κάνει; Πιθανότατα θα υποχωρήσει, αφού, ως γνωστόν, οι ανάγκες για ρευστότητα είναι αδήριτες και κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συνδρομή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Εκτός κι αν μέχρι τότε, έχει εξασφαλίσει και νέα οικονομική βοήθεια, ύψους 60 δις ευρώ κι άνω, όπως λέγεται, οπότε θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Ελβετούς από διαφορετική θέση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για «μάχη», καθώς άλλες εναλλακτικές δεν έχει…
Ο έλεγχος δεν αφορά εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό φοβούμενοι ότι θα τα χάσουν, αλλά εκείνους που έχουν από παλιά λογαριασμούς
12.000 απ’ αυτούς πέρασαν στη δικαιοδοσία του ΣΔΟΕ
Στην Ελβετία το 60% των καταθετικών κεφαλαίων που έφυγαν από την Ελλάδα