ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Οι Κινέζοι θα ρίξουν πολλά λεφτά στην Ελλάδα

Τα σχέδια για ΔΕΚΟ, τουρισμό, 
εμπόριο, ενέργεια και επικοινωνία

«Οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να ρίξουν πολλά λεφτά στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε μεγάλες business και με τη συνεργασία ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Αρκεί να τους δοθεί επιτέλους η ευκαιρία από το κράτος να επενδύσουν, χωρίς τις γνωστές και αποτρεπτικές για κάθε επιχειρηματία γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα».
    Ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γιαννίδης, μιλάει για τα σχέδια των Κινέζων ισχυρών επιχειρηματιών, που εν μέσω κρίσης, έρχονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αξιοποίησης ακινήτων, του real estate, της ναυτιλίας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, ενώ πανίσχυροι όμιλοι από τη χώρα του «κόκκινου δράκου» είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη των αποκρατικοποιήσεων, στοχεύοντας τις ΔΕΚΟ, που βγαίνουν στο «σφυρί».
    Το ενδιαφέρον των Κινέζων, αποτυπώθηκε στο πρόσφατο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που έγινε στην Αθήνα, όπου 61 κινεζικοί όμιλοι απηύθυναν πρόσκληση για συνεργασία, στην οποία ανταποκρίθηκαν 187 ελληνικές επιχειρήσεις.
    Που οφείλεται το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης;
    Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι επιχειρηματίες δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι στο παρελθόν από το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα. Προσπάθησαν να προχωρήσουν κάποια projects, ορισμένα από τα οποία ακόμα περιμένουν αδειοδοτήσεις και άλλα ανεστάλησαν. Τώρα, προσβλέπουν στο fast track του κ. Παμπούκη για να προχωρήσουν, αν και έχουν ακόμα κάποιους δισταγμούς, αφού συνεχίζουν να εμπλέκονται πολλά συναρμόδια υπουργεία. Ένα ακόμα στοιχείο που ζητούν είναι ένα σταθερό μακροχρόνιο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να ξέρετε ότι οι Κινέζοι έρχονται για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι προς το συμφέρον της πολιτείας και της ελληνικής οικονομίας να τους διευκολύνει.
    Στο Ελληνοκινεζικό φόρουμ δεν διαφάνηκε τέτοιο κλίμα, μεγάλων δηλαδή επενδύσεων.
    Οι όμιλοι που συμμετείχαν στο φόρουμ ειδικεύονται περισσότερο στην «πράσινη ενέργεια», στο εμπόριο και στα ηλεκτρονικά προϊόντα. Οι συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι για μικρές επενδύσεις, των 30 εκατ. ευρώ ή των 60 εκατ. ευρώ ή και μεγαλύτερες.
    Πού θα γίνουν λοιπόν οι μεγάλες επενδύσεις;
    Οι ισχυροί κινεζικοί όμιλοι, που έχουν πολύ μεγάλη ρευστότητα, έχουν ήδη σχεδιάσει να εξαγοράσουν ΔΕΚΟ, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, είτε σε κοινοπραξίες με ελληνικούς ομίλους, είτε μόνοι τους.
    Για ποιες ΔΕΚΟ ενδιαφέρονται;
    Έχουν ήδη συγκεκριμενοποιήσει τα πλάνα τους, αλλά δεν το έχουν ανακοινώσει επίσημα. Περιμένουν την προκήρυξη των διαγωνισμών. Θα συμμετάσχουν σε όλα τα μεγάλα projects. Έχουν όμως δείξει ενδιαφέρον για θυγατρικές κρατικών εταιριών, όπως για τη ΣΕΚΑΠ της Αγροτικής Τράπεζας. Έχουν ήδη κάνει πρόταση, αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση από τη διοίκηση της εταιρείας, ούτε από την Αγροτική. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν ανταγωνιστές, αλλά θα επιμείνουν. Όσο περνάει ο καιρός όμως και η ΣΕΚΑΠ δεν πωλείται και παραμένει σχεδόν ανενεργή, απαξιώνεται και αργότερα θα πουληθεί πιο φθηνά από ό,τι τώρα.
    Μήπως αυτή η περίπτωση οδηγήσει στο να ατονήσει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τη συνέχεια;
    Σε καμία περίπτωση. Οι Κινέζοι ήρθαν για να μείνουν. Πάρτε παράδειγμα την Cosco, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν, δεν έκανε πίσω.
    Κάποια στιγμή ακούστηκε ότι ήθελαν να τα παρατήσουν.
    Η Cosco δεν έφτασε ποτέ σε τέτοιο ακραίο σημείο. Επιμένουν στην Ελλάδα και θα παραμείνουν. Άλλωστε, βλέπουν ότι υπάρχει προοπτική στην κρίση, αφού μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά επιτυγχάνουν ευνοϊκότερους όρους.
    Οι τελευταίες μεγάλες επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα, είναι η είσοδος της Fosum στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie και το μεγάλο deal των 300 εκατ. ευρώ με τη Wind. Πόσο ρίσκο έχουν αυτές οι επενδύσεις;
    Κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της, όμως αυτές οι δύο κινήσεις ήταν στοχευμένες. Η Folli Follie είναι γνωστός όμιλος στην Κίνα, με πολλά καταστήματα.
    Η Fosum είναι μια επενδυτική τράπεζα με 3.000 καταστήματα και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Folli Follie. Από τη συνεργασία αυτή θα υπάρξει εισροή μεγάλης ρευστότητας στην ελληνική εταιρεία. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος από την είσοδο των Κινέζων στην ελληνική αγορά. Όσον αφορά στη Wind, ο όμιλος Huawei ποντάρει πως τόσο η εταιρεία όσο και η Vodafone θα βρουν σημείο επαφής με την κυβέρνηση στο θέμα των αδειών. Η επένδυση της Huawei στη Wind έχει μάλλον και δεν είναι καθόλου αδιάφοροι για το θέμα που προέκυψε με τις άδειες.
Οι Κινέζοι έρχονται για να κερδίσουν κι αυτοί, να κερδίσουν οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους και η ελληνική οικονομία. Δεν μας κάνουν χάρη, κανένας δεν μας χαρίζεται.
    Πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση;
    Η Κίνα θέλει και μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Ο πρωθυπουργός της Κίνας είπε άλλωστε ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα και θα συνεχίσει να αγοράζει. Εισάγει επίσης μεγάλη ποσότητα ελληνικών προϊόντων. Αν λυθεί δε και το πρόβλημα της βίζας, οι Κινέζοι μπορούν να στηρίξουν όσο κανένας το ελληνικό τουρισμό και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα προσδοκώμενα φέτος έσοδα. Το πείραμα της κατάργησης της βίζας έγινε με τη Ρωσία και από τους 180.000 Ρώσους που ήρθαν πέρυσι, φέτος αναμένονται 360.000, δηλαδή οι διπλάσιοι. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους Κινέζους για ένα επιπλέον λόγο. Οι Κινέζοι αφήνουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα που πηγαίνουν, παίρνοντας τα πρωτεία από τους Γιαπωνέζους. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε αυτό.

«Η Κίνα θέλει και μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, να ξεπεράσει την κρίση»

Μεγάλη βαρύτητα στην Κρήτη
Οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει έντονα τους Κινέζους. Περισσότερο κερδισμένη από τις επενδύσεις αυτές θα είναι η Κρήτη. Γιατί; Το εξηγεί ο κ. Κώστας Γιαννίδης:
«Στην Κρήτη δίνουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα οι Κινέζοι για τις τουριστικές επενδύσεις, που προγραμματίζουν στην Ελλάδα. Κι αυτό, γιατί έχουν εκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό την άμεση κινητοποίηση των Κρητών για τη μεταφορά 15.000 Κινέζων από τη Λιβύη, όταν άρχισαν οι ταραχές και η μεταφορά τους με τσάρτερ στην Κίνα. Ήδη, έχουν γίνει επαφές για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, ενώ θα συμμετάσχουν με πολλές αξιώσεις και στον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Θα ρίξουν πολύ χρήμα στην Κρήτη».
Όσον αφορά στο ελληνοκινεζικό φόρουμ, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Dongfrang Electric International Corp. με την ελληνική εταιρεία DTS Hellas, που προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 250 MW και αιολικών πάρκων 750 MW, ενώ οι δύο εταιρείες θα διεκδικήσουν μαζί και το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης.
«Έγιναν πολλές συζητήσεις μεταξύ των Κινέζων και Ελλήνων επιχειρηματιών στο φόρουμ και αναμένεται σύντομα να κλείσουν κι άλλες συνεργασίες» λέει ο κ. Γιαννίδης.
Μεταξύ των Κινέζων μάνατζερ που συμμετείχαν στο φόρουμ ξεχώρισαν, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Shangai Baolufong Electric Equipment, που κατασκευάζει οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά, στελέχη της Κινεζικής Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου και ο πρόεδρος της Τράπεζας κινεζικής ανάπτυξης Bank of Development of China.