Σύγκρουση «γιγάντων» για την «Πτολεμαϊδα 5»

Μαζί Μυτιληναίος – Κοπελούζος
κατά Περιστέρη

Δύο σούπερ κοινοπραξίες. Τέσσερις μεγάλοι όμιλοι που διεκδικούν κομμάτι από την πίττα της ενεργειακής αγοράς. Μία νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα, η υλοποίηση της οποίας αποτελεί επιθυμία των κατοίκων όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Εννέα συνεχείς αναβολές της ημερομηνίας της υποβολής των προσφορών. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το σκηνικό του σήριαλ του διαγωνισμού για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας.
    Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, δεν θα υπάρξει νέα αναβολή και η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά με την υποβολή δύο προσφορών, όπως ήταν η προϋπόθεση που έθετε η δημόσια επιχείρηση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η ΔΕΗ παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κλπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκφράσει δύο κοινοπραξίες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως κατασκευαστές λεβητών. Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα (Ι). Στο δεύτερο σχήμα συμμετέχουν ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi. Και οι δύο κοινοπραξίες έχουν στρέψει το επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον στην ενεργειακή αγορά και προχωρούν σε συνεχείς δράσεις. Ταυτόχρονα περιμένουν στη… γωνία για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
    Το έργο κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας είναι προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαϊδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα η θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550-660 MWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 ΜWth για τηλεθέρμανση. Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη. Το έργο έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, που καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η έναρξη του έργου έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούσαν με μπλοκάρισμα το μεγάλο φωτοβολταικό της Κοζάνης, εάν δεν προχωρήσει το έργο κατασκευής της Πτολεμαϊδας 5. Πάντως, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται έντονη κινητικότητα στην ενεργειακή αγορά, η ολοκλήρωση και η βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως είναι το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, η μετοχοποίηση και οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και εάν θα επιβληθεί ο φόρος που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι Ελλήνων ισχυρών στις κοινοπραξίες με Γάλλους και Γερμανούς;