Πόλεμος χαρακωμάτων για το νέο mall Χαραγκιώνη

Τρεις δήμοι κατά του project στο Γαλάτσι και η εμπλοκή Πάγκαλου-Ρέππα

Ένας αγώνας πινγκ πονγκ για γερά νεύρα εξελίσσεται με φόντο το κλειστό γυμναστήριο που φιλοξένησε τα άθλημα στην Ολυμπιάδα του 2004 στο Γαλάτσι. Μόνο που αυτός ο αγώνας δεν εκτυλίσσεται εντός γηπέδου, αλλά σε ένα επιχειρηματικό – πολιτικό τερέν με ποικίλες προεκτάσεις

    Η επένδυση του ομίλου Χαραγκιώνη, στον οποίο έχει μισθωθεί το Παλαί για 40 έτη από την «Ολυμπιακά Ακίνητα» σε συνεργασία με την πορτογαλική Sonae Sierra, προκαλεί και πάλι τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο του Δήμου Γαλατσίου, αλλά και εκείνων της Νέας Ιωνίας και του Ψυχικού.
Οι τοπικοί φορείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία του εμπορικού κέντρου Star Dome, καθώς υποστηρίζουν πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε ο όμιλος Χαραγκιώνη δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν οι σχετικές άδειες πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο, κραδαίνουν για τις προσπάθειες που γίνονται από κυβερνητικούς παράγοντες να «δωρίσουν» στον Θεόδωρο Χαραγκιώνη την άδεια για να ξεκινήσει τις εργασίες στις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και μάλιστα παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση.
    Οι ίδιοι έχουν ζητήσει μέχρι και ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα προσφύγουν και στους αρμόδιους υπουργούς. Το δικό τους αίτημα είναι να παραμείνει ο χώρος στον δήμο και να αξιοποιηθεί ως χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαδιονυσίου, όταν και πάλι οι κάτοικοι είχαν εναντιωθεί στην απόφαση για απαλλοτρίωση της περιοχής προκειμένου να δημιουργηθούν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
    Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης από το 2006 προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την επένδυση των 80 εκατ. ευρώ, αφού ήδη έχει πληρώσει σε μισθώματα 20 εκατ. ευρώ, και βλέπει τις οικονομικές απώλειες να είναι μεγάλες λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει στην υλοποίηση του έργου. Αν και προχώρησε πριν από μια διετία στη μείωση των εμπορικών χρήσεων του mall κατά 20% και από επιφάνεια 45.000 τ.μ. που θα ήταν εμπορικά εκμεταλλεύσιμη συρρικνώθηκε στα 36.000 τ.μ. δεν κατεύνασε τις αντιστάσεις. Μάλιστα, κατήγγειλε για όλους αυτούς τους λόγους τη σύμβαση με την «Ολυμπιακά Ακίνητα».

FAST TRACK ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
    Η υπόθεση του mall του Γαλατσίου βρίσκεται στο προσκήνιο και πάλι μετά τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο για να αναβιώσει η σύμβαση του ομίλου Χαραγκιώνη.
    Λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τότε που ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρενέβη προσωπικά τονίζοντας πως το έργο του Γαλατσίου μπαίνει στις διαδικασίες των fast track επενδύσεων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία του Star Dome κόντρα στις προσφυγές του Δήμου Γαλατσίου και των όμορων αυτού Δήμων.
    Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει πως ο επιχειρηματίας του είχε στείλει ευχαριστήρια επιστολή για την παρέμβασή του που δίνει την δυνατότητα στην υλοποίηση μιας επένδυσης που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την εμπορική κίνηση στην περιοχή, αφού αναμένονται 10.000 – 15.000 επισκέπτες ετησίως.
    Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και ένα ΦΕΚ της 28ης Δεκεμβρίου 2010, με το οποίο ο τότε αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Ρέππας αποφασίζει τον «χαρακτηρισμό του οδικού τμήματος της δημοτικής οδού Βεϊκου από την διασταύρωση με την οδό Γαλατσίου μέχρι την διασταύρωση με την οδό Καποδιστρίου ως «οδικό άξονα εθνικού επιπέδου».
    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γαλατσίου, Κυριάκο Τσίρο η μετονομασία αυτή αποτελεί φωτογραφική διάταξη που εξυπηρετεί τα σχέδια του ομίλου Χαραγκιώνη. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η κατασκευή ανισόπεδου οδικού άξονα που θα διευκολύνει τις νέες χρήσεις της πρώην Ολυμπιακής εγκατάστασης του Παλαί, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να απαιτούνται υπογραφές από τον Δήμο.
    Η επένδυση φαίνεται ότι ξεπαγώνει μετά από όλες αυτές τις κινήσεις από την πίσω πόρτα, όπως ισχυρίζονται περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής, αλλά σίγουρα αυτό δε θα γίνει αναίμακτα. Ο Δήμος Γαλατσίου έχει προχωρήσει μέχρι και σε μήνυση κατά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για «την έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ και ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης έχει μηνύσει τον Δήμο.
    Και αυτό επειδή θεωρεί πως αν αδειοδοτηθεί τελικά το έργο και υλοποιηθεί, θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή στο άλσος Βεϊκου, θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την περιοχή, θα υποβαθμίσει το μοναδικό βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκκλησιάς και θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική αγορά, αφού πολλοί καταστηματάρχες θα υποχρεωθούν σε λουκέτο.
    Πολλοί είναι εκείνοι πάντως, που βλέπουν να βρίσκεται κι ένας επιχειρηματικός «πόλεμος» συμφερόντων σε εξέλιξη, καθώς στο πλευρό του Δήμου τάσσεται κι ένας επιχειρηματίας, αντίπαλος του Χαραγκιώνη, ο οποίος στο παρελθόν είχε διεκδικήσει το κλειστό γυμναστήριο για να το αξιοποιήσει ο ίδιος.
Ο δήμαρχος Κ. Τσίρος έχει χαρακτηρίσει φωτογραφική διάταξη την απόφαση Ρέππα να χαρακτηριστεί εθνικός δρόμος τμήμα της Βεϊκου για να διευκολύνει τα σχέδια της κοινοπραξίας.

Πιέζουν οι Πορτογάλοι συνέταιροι του «Mr Acropol»
    Εκτός από τα εμπόδια που βάζουν οι τοπικοί φορείς του Γαλατσίου και των όμορων Δήμων, ο ισχυρός άντρας της Acropol Χαραγκιώνης, Θεόδωρος Χαραγκιώνης έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των Πορτογάλων συνεταίρων του.
    Η Sonae Sierra με την οποία συνεργάζεται ο Έλληνας επιχειρηματίας για την ανάπτυξη και διαχείριση των εμπορικών κέντρων τόσο στο Γαλάτσι, όσο και στο εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά όπου σχεδιάζουν το mall Aegean Park, φέρεται δυσαρεστημένη από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις συνεχείς καθυστερήσεις λόγω των προσφυγών τοπικών φορέων. Έτσι, οι πληροφορίες τους θέλουν να πιέζουν τον συνέταιρό τους, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα, να ζητήσει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο για την διευκόλυνση των σχεδίων τους.
    Κύκλοι του real estate εκτίμησαν μάλιστα πως και μετά την πενιχρή ανταπόκριση του εμπορικού κέντρου, Pantheon Piaza στη Λάρισα, το οποίο διαχειρίζεται επίσης η Sonae Sierra, η δυσφορία για τα έργα που δεν προχωρούν, έχει γίνει εντονότερη. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αν και κρύβει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.