ΕΒΑΛΕ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ Η INTRACOM

 Οι Κινέζοι πρώτοι στην επιλογή
του Κόκκαλη

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων των διοικητικών στελεχών τη Intracom Telecom στο Κορωπί, τις τελευταίες μέρες διεξάγεται ένα έντονο «παζάρι» διαπραγματεύσεων.
    Ένα «παζάρι» με πολυεθνικό… χρώμα, κάνοντας πολλά «αυτιά» στην εταιρεία να μιλούν για μια Βαβέλ, που αποτελείται από Κινέζους, Ρώσους και Έλληνες και οι οποίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με την πώληση ή μη ενός πακέτου μετοχών της εταιρείας.
Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολο όταν συζητούν επιχειρήσεις με διαφορετικές κουλτούρες να καταλήξει κανένας σε συμφωνία.
    Όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά και όλες οι προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, όμως, το σίγουρο είναι πως ο κινεζικός κολοσσός της Huawei, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα από συνεργασίες, που έχει κάνει με τον ΟΤΕ, την Vodafone, την Wind κ.ά. «φλερτάρει» έντονα την Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη. Επιδιώκουν ακόμη και την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου, που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80%. Σήμερα, το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ελέγχουν η ρωσική Sistema με 51% και η Intracom Holdings, συμφερόντων Κόκκαλη με 49%.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

    Η Huawei, η οποία κατά καιρούς έχει κάνει κρούσεις στην ελληνική αγορά, αφού έχει επιδείξει ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδυτικά ανοίγματα στην χώρα μας, θεωρεί πως η απόκτηση της Intracom Telecom θα έχει πολλαπλάσια οφέλη.
    Για εκείνη, μια συμφωνία θα ανοίξει ουσιαστικά τους δρόμους της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ θα μετατρέψει την ελληνική εταιρεία σε έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό με έσοδα πάνω από 22 δις δολάρια και κέρδη της τάξεως των 3 δις. δολαρίων.
    Η «προίκα» της ελληνικής εταιρείας, που την κάνει πιο ποθητή στους Κινέζους είναι και το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων, που διαθέτει στη Ρουμανία, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Huawei και να κατασκευάζει προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα στις εξαγωγές της, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, χωρίς τυχόν «εμπλοκή» σε θέματα ΠΟΕ.
    Ταυτόχρονα, θα αποκτούσε πρόσβαση σε έναν System Integrator, ο οποίος υλοποιεί ολοκληρωμένες λύσεις με έντονη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, η Intracom Telecoms έχει θυγατρική στις ΗΠΑ, την Conklin, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία των Κινέζων για απόβαση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ωκεανού.
    Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως, που πιστεύουν πως κρίσιμη ημερομηνία για τις οποίες εξελίξεις θα είναι η 30η Ιουνίου, αφού μέχρι τότε ισχύει το δικαίωμα προαιρέσεως της Intracom για την πώληση του εναπομείναντος 49% των μετοχών της θυγατρικής της προς την JSC Concern Sitronics.
    Η ενδεχόμενη σύμπραξη με τους Κινέζους έχει ανακινήσει το ενδιαφέρον διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, οι οποίοι φέρονται να είναι ενήμεροι για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, η οποία σίγουρα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι η Cisco, της οποίας οι Intracom Telecom και Sitronics είναι βασικοί συνεργάτες.

Σήμερα, το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ελέγχουν η ρωσική Sistema με 51% και η Intracom Holdings, συμφερόντων Κόκκαλη με 49%.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com