Δείπνο αποφάσεων Παπανδρέου - Λάτση

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΒΙΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την τριπλή συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, αλλά και ΤΤ
Το δείπνο, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, σε βίλα των βορείων προαστίων, δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις.
Ο επιχειρηματίας, που καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του, ίσως πέτυχε να κλείσει το ραντεβού της χρονιάς, αν οι εξελίξεις βέβαια επιβεβαιώσουν το deal της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Στο τραπέζι ήταν τρία ζευγάρια. Αυτό του οικοδεσπότη, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα και του μεγαλοεπιχειρηματία και βασικού μετόχου - πέρα των άλλων - της Eurobank, κ. Σπύρου Λάτση.

    Το «μενού» της βραδιάς συμπεριελάμβανε… αναφορές για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, καθώς επίσης και για τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα.
    Το κυρίως «πιάτο», όμως, δεν μπορούσε να ήταν τίποτε άλλο από τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, εντός των ελληνικων ορίων. Η συζήτηση δεν ήταν θεωρητική, αλλά είχε ουσία. Σ’ αυτήν, ο Γιώργος Παπανδρέου άναψε «πράσινο φως» για τη συνένωση Εθνικής - Eurobank. Ενός σχήματος, που θα προχωρούσε, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μαξίμου τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολο Ταμβακάκη, μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο; Ήταν απλά μια σύμπτωση.
    Ένα είναι γεγονός. Αμέσως μετά τη συνομιλία Παπανδρέου-Ταμβακάκη, ο οποίος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παλαιότερα είχε την ευθύνη στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου Λάτση στη διοίκηση, στη Γενεύη άρχισαν να βγαίνουν στο φως οι πληροφορίες για το επερχόμενο deal.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ
    Το δείπνο στα βόρεια προάστια είχε τη σημασία του. Κι αυτό γιατί, η τρόικα πιέζει για συγχωνεύσεις, το ΤΤ βγαίνει στο «σφυρί», η διστακτικότητα που υπάρχει παρά την αναγκαιότητα για deal, από την πλευρά των διοικητών των τραπεζών είναι δεδομένη. Και επιπλέον, έχει σημασία, γιατί ο πρωθυπουργός που είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το επιχειρούμενο τότε deal, μεταξύ της Πειραιώς και του ΤΤ, δεν εξέφρασε απλώς την επιθυμία, αλλά έδωσε και τη γραμμή της συνένωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Εθνική Τράπεζα. Για ένα γάμο που θα δημιουργούσε έναν πανίσχυρο κρατικό βραχίονα.
    Παρ’ όλα όσα έχουν ακουστεί ως τώρα, σενάρια κλπ., υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται οδηγούν ακριβώς σ’ αυτή την συνένωση Εθνικής - Ταχυδρομικού.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Όλα αυτά, όμως, άλλαξαν όπως φαίνεται στο δείπνο στη βίλα των βορείων προαστίων.
    Λες και ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» να επιβεβαιωθεί η εμπιστευτική έκθεση μεγάλης ξένης τράπεζας στην Ελλάδα - 22 Μαϊου 2009 - που έβλεπε ως «θέμα χρόνου» την επίτευξη συμφωνίας Eurobank - Εθνικής. Σήμερα, οι συνθήκες κρίνονται απ’ όλους ώριμες, για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η αυλαία θα ανοίξει, εάν όλα κυλήσουν ομαλά με μια «τριπλή» συγχώνευση: Εθνικής - Eurobank - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
    Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή, οι δύο πρώτες ελέγχουν από κοινού το περίπου 12% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (από 6% η κάθε μία). Από τη στιγμή, που το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, πουλώντας το ΤΤ, η «ευκαιρία» για τον Λάτση και την Εθνική Τράπεζε είναι «μπροστά».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ALPHA
H αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank
Στο δρόμο της Εθνικής, της Πειραιώς και της Marfin, που προχώρησαν ήδη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκεται ήδη η ΑΤΕ Bank, ενώ το δρόμο προς την ΑΜΚ παίρνει και η Alpha Bank στη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.
    Η Αγροτική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την άντληση συνολικού κεφαλαίου μέχρι 1.258,5 εκατ. ευρώ, ώστε να θωρακιστεί με ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων, μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών, που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
    Η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, ξεκινά την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου.
    Τρεις μέρες νωρίτερα στη γενική συνέλευση της Alpha Bank αναμένεται να δοθεί η εξουσιοδότηση, για την υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εντός 12 μηνών. Η αύξηση με την καταβολή μετρητών, μπορεί να φτάσει τα 2,5 δις, ενώ μέσω του ομολογιακού δανείου μπορεί να αντληθεί ποσό μέχρι και 350 εκατ. ευρώ.
    
Μετά τον Ιούλιο τα σπουδαία
Πότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού της συνένωσης μεταξύ Eurobank-Εθνικής, αλλά και ΤΤ; Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα επίπεδα, μπορεί να αρχίσουν τώρα ορισμένες διαβουλεύσεις, θα αργήσει κάπως το «νερό να μπει στο αυλάκι», γιατί μεσολαβεί μια ανελαστική υποχρέωση. Το δεύτερο, μέσα σε διίαστημα μικρότερο του ενός έτους, πανευρωπαϊκό stress-test στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
    Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σ’ αυτή τη φάση έχουν στραμμένο, σχεδόν αποκλειστικά, το ενδιαφέρον τους προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί το μεγάλο τους στοίχημα. Αν περάσουν τις εξετάσεις, όλα καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι εκεί και περιμένει… Κι επειδή κανένας τραπεζίτης δεν θέλει να κάνει «συνέταιρο» του στη διοίκηση και στο μάνατζμεντ τον εκπρόσωπο της τρόικας, το stress-test αποτελεί τώρα τη μητέρα των μαχών. Οπότε, όλα θα αρχίσουν μετά το τέλος Ιουλίου.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ»

Ενδυναμώνεται η Πειραιώς
Αν όντως, η Εθνική συνασπιστεί με τη Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τότε τι ζωτικός χώρος απομένει για τους υπόλοιπους βασικούς παίκτες της αγοράς; Μάλλον ελάχιστος, θα έλεγε κανείς, εκτός εάν κάνουν κινήσεις, που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.
    Ήδη, η Πειραιώς ενδυναμώθηκε με την παρουσία τσέχικων και ρωσικών κεφαλαίων στο μετοχολόγιό της. Κεφαλαίων που έχουν κρίνει ρίζες, αφού ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος που έχει το 4,6% της Πειραιώς είναι παράλληλα και μέλος της διοίκησης του τσέχικου fund, που ελέγχει το 5,4% της ελληνικής τράπεζας.
    Και οι δύο έχουν το 10% της τράπεζας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύξησαν κι άλλο το ποσοστό τους, φτάνοντας στο 12%. Παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας τράπεζας έχει ένα κρατικό fund από το Άμπου Ντάμπι.
    Στην Αlpha Bank, ο προσανατολισμός δείχνει τη διάθεση για ξένα κεφάλαια περισσότερα, παρά για ελληνικά. Στην τράπεζα, ήδη έχει ποσοστό το fund από το Ντουμπάι, αλλά στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται κάποια στρατηγική ή και μετοχική συνεργασία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού.
    Κατά το παρελθόν, για την περίπτωσή της, ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η γαλλική ΒΝΡ Paribas και η ιταλική Unicredito.
    Ποια θα είναι επόμενη μέρα για την Εμπορική είναι ένα ζητούμενο. Αν η Gredit Agricole θα «μείνει Ελλάδα» ή θα αποεπενδύσει ολοκληρωτικά - πέρα από το κλείσιμο καταστημάτων - από τη χώρα μας και θα ανοίξει το δρόμο σε μια άλλη τράπεζα να την απορροφήσει. Οι Γάλλοι πραγματοποιούν την τελευταία αντεπίθεσή τους, αλλά δεν καταφέρνουν προς το παρόν να «πείσουν» την αγορά, οπότε όλα είναι ανοιχτά.