Δίνει προίκα στον ΟΠΑΠ στον γάμο με τους ιδιώτες

Η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του 34,37% που κατέχει το Δημόσιο και ενισχύει τον Οργανισμό με χρονική επέκταση δικαιωμάτων και συμμετοχής με άδειες σε στοίχημα, Διαδίκτυο και νέα παιχνίδια

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αποκρατικοποιήσεων που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του ελληνικού Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ
από το 2012, αφού προηγηθεί εντός του φετινού γ’ τριμήνου η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για την αγορά τυχερών παιγνίων και προγνωστικών πέραν του 2020.
    Προτού δηλαδή η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 34,37% που είναι η συμμετοχή του Δημοσίου, θα φροντίσει προηγουμένως να ενισχύσει τον Οργανισμό με χρονική επέκταση δικαιωμάτων και συμμετοχής με άδειες στο στοίχημα, το Διαδίκτυο και τα νέα τυχερά παιχνίδια.
    Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της τάξης του 1,8-2 δις ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά θα επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς στοιχηματισμού. Η 10ετής επέκταση της άδειας για τον ΟΠΑΠ (μέχρι το 2030) αναμένεται να κοστίσει στον Οργανισμό περί τα 540 εκατ. ευρώ. Για το «πακέτο» του ελληνικού Δημοσίου δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο εικάζεται ότι θα προσελκύσει επενδυτές τόσο από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών όσο και από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.
    Μεταξύ των ξένων ομίλων που θα έβλεπαν με… καλό μάτι την είσοδό τους στον ΟΠΑΠ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αμερικανή Scientific Games και η ιταλική Lottomatica (η οποία ελέγχει και την αμερικανική Gtech) – και ενδεχομένως κάποιες αγγλικές εταιρείες, όπως η Camelot, η William Hill, η Ladbrokes και η Paddy Power-, ενώ πιο πιθανή είναι η είσοδος κάποιου επενδυτικού fund ή χρηματοοικονομικού ομίλου λόγω του υψηλού τιμήματος της μετοχοποίησης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ήδη στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ συμμετέχει με ποσοστό άνω του 15% το μεγάλο αμερικανικό fund Capital.

Καν’το όπως οι… Ισπανοί. Αναφορικά με τις εξελίξεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και στις ΗΠΑ, σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή συμβούλων (Rothschild, Clifford, Uria) για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διενέργειας τυχερών παιχνιδιών Sociedad Estatal de Loterias y Apuestas del Estado. Η δημόσια προσφορά της κρατικής λοταρίας της Ισπανίας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη ιστορία της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.
    Η κυβέρνηση έχει στόχο την άντληση 6,5-7,5 δις ευρώ από την πώληση του 30% της εταιρείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η κεφαλαιοποίησή της θα ανέλθει σε 25 δις ευρώ, καταστώντας τη τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο πίσω από τη Las Vegas Sands Corp.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού εναντίον του δημόσιου συμφέροντος

    ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους στην πώληση της συμμετοχής που έχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας πως πρόκειται για επιλογή που στρέφεται από κάθε άποψη κατά του δημοσίου συμφέροντος. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως η τρέχουσα αξία των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 1,25 δις ευρώ περίπου. Τα έσοδα, όμως, του Δημοσίου με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του Οργανισμού ανέρχονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές στο Δημόσιο (φόρος εταιρείας, έκτακτη εισφορά, μερίσματα, φόρος μερισμάτων, φόρος πρακτόρων κλπ.). Ειδικότερα πέρυσι, από μερίσματα το Δημόσιο εισέπραξε 158 εκατ. ευρώ, από τον φόρο εισοδήματος 228 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά 98 εκατ. ευρώ, από φορολογικές διαφορές 24,6 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ 50 εκατ. ευρώ, από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων 10,6 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση μερισμάτων 65,3 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ το Δημόσιο εισέπραξε 47,4 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
    Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το ελληνικό κράτος θα χάσει μια ασφαλή ροή χρημάτων υπό τη μορφή μερισμάτων φορολογίας, αλλά και παροχών του Οργανισμού για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Και για τους μετόχους, όμως, το άνοιγμα της αγοράς στοιχηματισμού είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ, καθώς νέοι παίκτες θα εισέλθουν στην αγορά. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή διακρίνει ότι υπάρχουν σημαντική δυναμική και ευκαιρίες για τον ΟΠΑΠ από μια τέτοια διαδικασία, όπως είναι π.χ.: α) Ισχυρότερο όνομα (brand name), β) Εκτεταμένο δίκτυο διανομής, γ) Ισχυρή οικονομική θέση, δ) Εναλλακτικά κανάλια διανομής (π.χ. μέσω Ιντερνετ, κινητής τηλεφωνίας κλπ.).