Έχοντας μάθει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ανδρέας Βγενόπουλος ετοιμάζεται να λάβει μέρος στην αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού
Αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους πιο hot επιχειρηματίες της χώρας, με συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα deal. Ο λόγος για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον άνθρωπο με την πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις παροιμιώδεις συγκρούσεις και με τις συμφωνίες που κόβουν την ανάσα.
Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει την ιστορία με την αγορά ποσοστού στον ΟΤΕ και τη μεταπώληση στους Γερμανούς; Όπως επίσης και την κατάθεση αγωγών κατά του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
(τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα;
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μια εκρηκτική προσωπικότητα με θέση και άποψη σε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία, ουκ ολίγες φορές έχει εκπλήξει τους πάντες με τις επιχειρηματικές κινήσεις του, αλλά και τις συγκρούσεις του με τους ανταγωνιστές του.
Αυτή την εποχή ο Βγενόπουλος έχει αποφασίσει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, να… καπνίσει την «πίπα της ειρήνης» με όλους τους «παίκτες» - μικρούς και μεγάλους – και να προχωρήσει σε συνεργασίες ακόμη και με ανθρώπους, λίγο πριν περάσει το κατώφλι των δικαστικών αιθουσών για να λύσουν τις διαφορές τους.
Η μεγάλη κίνηση
Άνθρωποι που γνωρίζουν το σκεπτικό του, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το επιχειρείν, εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα κάνει τη μεγάλη κίνηση, η οποία και θα συζητηθεί. Μία κίνηση, η οποία έχει να κάνει με την απόκτηση ποσοστού της ΔΕΗ, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση τι ακριβώς θα βγει στο σφυρί. Θα είναι μέρος των λιγνιτικών μονάδων; Θα είναι μέρος των δικτύων; Θα μετέχει στη διανομή ή απλά θα αποκτήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης; Ή θα ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της ΔΕΗ;
Όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη από την κυβέρνηση. Τουλάχιστον φανερά, διότι για να ετοιμάζει με τόση προσοχή ο Βγενόπουλος την επόμενή του κίνηση που αφορά στη ΔΕΗ, σίγουρα κάτι θα έχει στον νου του, όπως φυσικά και την ανάλογη πληροφόρηση.
Πολλοί μιλούν ότι σε περίπτωση που «Mr Mig» αποφασίσει να εμπλακεί με αυτό το τεράστιο πρότζεκτ, θα ανοίξει νέα μέτωπα με τους παίκτες της ενέργειας, οι οποίοι εδώ και χρόνια είναι σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και αναμένουν πώς και πώς την αποκρατικοποίηση της εισηγμένης. «Ο Ανδρέας έχει μάθει από πολέμους και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα έχει πρόβλημα», μας έλεγε συνομιλητής του Α. Βγενόπουλου.
Από την άλλη, οι… εχθροί του λένε πως εάν τελικά εμπλακεί στην ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ «θα κάνει τον μεσίτη, καθώς θα αγοράσει ποσοστό για να το μεταπουλήσει στη συνέχεια, όπως έκανε με τον ΟΤΕ».
Το τι ακριβώς θα συμβεί θα το γνωρίζουμε, όταν η κυβέρνηση ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του κρατικιστικού παρελθόντος της και τις αντιδράσεις του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που ήδη έχει ανέβει στα κεραμίδια! Το μόνο σίγουρο είναι πως μπροστά σε μία τόσο μεγάλη αποκρατικοποίηση αποκλείεται ο Βγενόπουλος να είναι απλός παρατηρητής. Έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και γι’ αυτό παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως «σύντομα θα μας εκπλήξει όλους», όπως τονίζουν με έμφαση.
Με ρευστό από το ΑΜΚ της Marfin
Η επιτυχημένη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Marfin Popular Bank πριν από λίγους μήνες έχει προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα στον Α. Βγενόπουλο. Η ολοκλήρωση της αμκ της τράπεζας, με την άντληση περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ, και η πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αυστραλία, ενισχύουν τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 12% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 13,7%, τοποθετώντας τον Όμιλο ανάμεσα στους πιο ισχυρούς κεφαλαιακά στην Ευρωζώνη.
Ανακοίνωση της ΜΡΒ αναφέρει ότι «η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού παρουσιάζεται βελτιωμένη στην Κύπρο και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 21% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 7,4% το 2010, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει διατηρηθεί σταθερά στο 51% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα».
ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ
Τέλος σε «ναυμαχίες» και «αερομαχίες» (που προκαλούν τραύματα)
Ο εκρηκτικός «Mr Mig» αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του
Ένας επιχειρηματίας με τέτοια δραστηριότητα, όπως είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, είναι απόλυτα λογικό να βρίσκεται σε μία διαρκή κινητικότητα. Όταν μάλιστα ως προσωπικότητα δεν αντέχεις σε ρόλο κομπάρσου, τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό.
Συνέπεια αυτού του εκρηκτικού μείγματος είναι οι συγκρούσεις. Έτσι, οι εχθροπραξίες του Α. Βγενόπουλου ήταν… παντός καιρού: σε στεριά, ουρανό και θάλασσα. Συγκρούσεις, οι οποίες αποφέρουν «τραύματα», τα οποία μπορεί να στοιχίσουν στο μέλλον. Κάπως έτσι, λοιπόν, σκέφτηκε ο «Μr Mig» κι αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του. Να σταματήσει «ναυμαχίες» κι «αερομαχίες», να επιστρέψει σε απάνεμο λιμάνι και φυσικά να σχεδιάσει το μέλλον, που δεν είναι άλλο από το να μπει γερά στην εξαγορά ποσοστού από την επερχόμενη πώληση της ΔΕΗ.
Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις μάχες που έδωσε ο Α. Βγενόπουλος, αλλά και το πώς πλέον οριοθέτησε τις σχέσεις του.
Η ναυμαχία με τον Απόστολο Βεντούρη
Η κόντρα που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής ακτοπλοϊας ήταν αυτή μεταξύ του «Mr Mig» και του μεγαλομετόχου της ΝΕΛ και επικεφαλής του επενδυτικού fund Cerberus, Απόστολου Βεντούρη. Αφορμή στάθηκε η διαφοροποίηση της Attica Group από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΕΛ, σε ό,τι αφορά στο θέμα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τότε, λοιπόν, κι ενώ ο Βεντούρης πίεζε για να περάσει τα συμφέροντα των πλοιοκτητών η Attica Group, αποφάσισε να συμπλεύσει με τους ναυτικούς και να χορηγήσει αυξήσεις 2% στα πληρώματά της.
Ο Βεντούρης όχι μόνο έδωσε μια συνέντευξη – ποταμό κατά του Βγενόπουλου, αλλά εξέδωσε και εφημερίδα («Κέρβερος»), απ’ όπου τον κατηγόρησε για όλες τους τις επιχειρηματικές κινήσεις. Μάλιστα κάλεσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ να παρέμβουν για να προστατέψουν τους μικρομετόχους της MIG. Επιπλέον, κατηγόρησε τον Βγενόπουλο για τρεις συναλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε ζημιογόνες. Οι συναλλαγές αυτές είναι η επένδυση της MIG στον Κορασίδη, η πώληση του κλάδου ψωμιού της Vivartia, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε χειραγώγηση των μετοχών της Vivartia. Όπως κατήγγειλε, «η MIG αγόραζε προς το τέλος κάθε τριμήνου μετοχές της Vivartia προκειμένου να ανεβάζει τη χρηματιστηριακή της αξία».
Οι δύο πλευρές κατέθεσαν μηνύσεις και αγωγές, αλλά οι αντίδικοι κατέληξαν πως η «ναυμαχία» πρέπει να τελειώσει, για το καλό της ακτοπλοϊας. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αποσύρουν κάποιες από τις μηνύσεις και αγωγές. Και όπως λένε παράγοντες του κλάδου, η διένεξη οδεύει προς οριστική εκτόνωση.
Η μεταφορά της έδρας της τράπεζας στην Κύπρο
Μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του Βγενόπουλου ήταν η μεταφορά της έδρας της τράπεζας στην Κύπρο. Ο ίδιος επικαλέστηκε τον «συντηρητισμό που διέπει τις εποπτικές Αρχές στην Κύπρο αλλά και της κοινωνίας», για να δικαιολογήσει την απόφαση μεταφοράς της έδρας του ομίλου από την Κύπρο στην Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, πως το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως αυτό καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημιουργεί στη Marfin «ανταγωνιστικό μειονέκτημα», αφού δεν της επιτρέπεται να αγοράζει ίδιες μετοχές ή να ανταλλάξει μετοχές σε περίπτωση μιας εξαγοράς.
Αναφέρθηκε στα αίτημα που είχε διατυπώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αγορά μετοχών στην κλειστή περίοδο για στήριξη της μετοχής της τράπεζας. Έφερε ως παράδειγμα την κατάρρευση των μετοχών τον Δεκέμβριο και είπε ότι ενώ άλλες χώρες προχώρησαν σε πολλές αλλαγές (π.χ. short selling), όταν ζήτησε από την Επιτροπή μια προσωρινή εξαίρεση του κανόνα εισέπραξε αρνητική απάντηση.
Αναφορικά με την απόρριψη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου του αιτήματος της Μarfin Investment Group να αγοράσει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως αυτό το επεισόδιο «ήταν ένα στα 50 που έχουν γίνει». Σε σχέση με τον πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα (10% έναντι 25%), ο Α. Βγενόπουλος είπε πως το όφελος αυτό θα υπερκεραστεί μόνο από τα κεφάλαια που θα αποδεσμευτούν. «Οι μηχανισμοί και οι νοοτροπίες που επικρατούν δεν είναι οι κατάλληλες για την ανάπτυξη ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές «είναι αναγκαιότητα να διορθωθούν».
Η συμφωνία με τον Βαρδινογιάννη και την ΑΝΕΚ
Με την οικογένεια Βαρδινογιάννη οι σχέσεις του Βγενόπουλου έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις. Πότε κρύο, πότε ζέστη, όχι όμως καύσωνας. Όμως μια επιχειρηματική κίνηση ξεπερνάει τις διαπροσωπικές επαφές. Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση της συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ της ΑΝΕΚ (Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη) και της Attica group. Μία συμφωνία που αναφέρεται στα συνδυασμένα δρομολόγια από πλοία των δύο εταιρειών στη διεθνή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκόνα, καθώς και στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο.
Η συνεργασία αυτή, η οποία θα είναι τριετούς διάρκειας και ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου 2011, έχει στόχο τη σημαντική αναβάθμιση της γραμμής Πειραιά – Ηρακλείου μέσω της δρομολόγησης του νεότευκτου και σύγχρονου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «Olympic Champion» της ΑΝΕΚ. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η αναπροσαρμογή της προσφερόμενης χωρητικότητας στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκόνα, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της γραμμής, με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες με τη συμφωνία για τα συνδυασμένα δρομολόγια θα επιτύχουν και τη μείωση των ζημιών από την πεσμένη κίνηση από την Πάτρα προς την Ιταλία.
Ο πονοκέφαλος του Alter
Η εμπλοκή του Α. Βγενόπουλου με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter είχε να κάνει με το ότι η Marfin μαζί με την Πειραιώς ήταν οι πιστώτριες τράπεζες. Αν ο σταθμός έβαζε «λουκέτο», έχαναν τα χρήματα που είχαν δανείσει. Η απόφασή τους να επαναλειτουργήσει το κανάλι, όπως εκτιμούν από τον τραπεζικό κλάδο, ήταν η καλύτερη δυνατή στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι με τη νέα χρηματοδότηση στον σταθμό θα μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης για να αποπληρώσει τα χρέη του.
Αν. Βγενόπουλος και Μ. Σάλας είχαν αρνηθεί την αναχρηματοδότηση. Τότε κινδύνευαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απολέσουν περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου 2010, τις τελευταίες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει το κανάλι, 100 εκατ. ευρώ είναι το ύψος του ομολογιακού δανείου που κάλυψαν οι τράπεζες Marfin, Πειραιώς, Alpha, Αγροτική και Εθνική. Διαχειριστής πληρωμών, εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διοργανωτής του δανείου ήταν η Marfin Egnatia Bank. Αυτά, όμως, είναι μόνο οι μακροπρόθεσμες χορηγήσεις στο κανάλι, γιατί οι τράπεζες έχουν φροντίσει να του χορηγήσουν άλλα 123,9 εκατ. ευρώ ως βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Από τα χαρακώματα με την Aegean στη συγχώνευση και στη συμφωνία με την Cyprous
Ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ που παίχτηκε για αρκετούς μήνες ήταν η αγορά της Ολυμπιακής από την ΜΙG. Μία συμφωνία, η οποία έβαλε στα χαρακώματα από τη μία τον Α. Βγενόπουλο και από την άλλη τον Θ. Βασιλάκη της Aegean Airlines. Οι αλληλοκατηγορίες και ο σκληρός πόλεμος σε όλα τα επίπεδα ήταν το κυρίως πιάτο της διαμάχης. Μάλιστα, οι δύο πλευρές άρχισαν να παίρνουν στελέχη ο ένας από τον άλλο και ξαφνικά εκεί που όλοι περίμεναν το τελικό χτύπημα έμειναν με ανοιχτό στόμα: Βγενόπουλος κα Βασιλάκης αποφάσισαν να ενοποιήσουν τις δύο εταιρείες, δημιουργώντας έναν κολοσσό στις ελληνικές αερομεταφορές. Η συγχώνευση σκόνταψε στην Κομισιόν, η οποία την απέρριψε, καθώς χάνεται η έννοια του ανταγωνισμού κι ευνοείται το μονοπώλιο.
Όμως η προσπάθεια των δύο πλευρών για να ενωθούν εις σάρκα μίαν έφερε πιο κοντά τους δύο ανταγωνιστές, οι οποίοι τώρα έχουν καλύτερη συνεργασία και δεν κονταροχτυπιούνται αλύπητα. Μάλιστα, έχουν μειώσει σημαντικά και τα κοινά δρομολόγια. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, η Olympic Air άνοιξε νέο που έχει να κάνει με τη συνεργασία με τις Κυπριακές Αερογραμμές, που προς το παρόν εστιάζεται στην εκτέλεση δρομολογίων με κοινό κωδικό σε Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές ήδη σχεδιάζουν και το ενδεχόμενο, εάν η συνεργασία ευοδωθεί, να προχωρήσουν οι δύο εταιρείες σε συγχώνευση.
Η αποδέσμευση από τον ΠΑΟ
Οι προσδοκίες που δημιούργησε στον κόσμο του ΠΑΟ με την ίδρυση της ΠΕΚ, αλλά και τη συμμετοχή του στο μετοχικό και διοικητικό σχήμα, δεν τελεσφόρησαν, καθώς ο Α. Βγενόπουλος αποχώρησε από την αγάπη του που είναι ο Παναθηναϊκός.
Και δεν μιλάμε απλά για αγάπη, λόγω του ότι ο ίδιος ήταν αθλητής του συλλόγου (ξιφομάχος), ή ότι ο παππούς του ήταν παράγοντας των «πρασίνων». Μετέχοντας ενεργά στο μετοχικό σχήμα πλήρωσε την αγάπη του με 22.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ, ο Βγενόπουλος είχε ενεργό ρόλο, αφού μαζί με τον Νικόλα Πατέρα ήταν οι κινητήριοι μοχλοί για να ανέβει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Αυτό ανέβασε τον πήχη, καθώς οι οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας ακόμη θυμούνται τα λόγια του πως «όλοι μαζί θα είμαστε πιο ισχυροί από τον Αμπράμοβιτς». Παρά το γεγονός ότι η ομάδα βρέθηκε στην κορυφή, οι σχέσεις του με τον Γ. Βαρδινογιάννη ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Υπήρχαν επιφυλάξεις και από τις δύο πλευρές. Και αυτό διότι ουκ ολίγες φορές πριν συμφωνήσουν για κάποιο θέμα νωρίτερα είχαν ανταλλάξει κατηγορίες ο ένας για τον άλλο για τον ρόλο που παίζει στο πολυμετοχικό σχήμα.
Οι οπαδοί του ΠΑΟ ανέμεναν ότι τελικά ο «Mr Mig» θα αποκτούσε μαζί με τον Πατέρα το πλειοψηφικό πακέτο. Τελικά, οι ευχές τους δεν ευοδώθηκαν και ο Βγενόπουλος αποσύρθηκε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, δηλώνοντας πως «τα 22 εκατ. ευρώ που έβαλα στον ΠΑΟ μου δίνουν αυτό το δικαίωμα».
Η απόσυρση από την ΠΑΕ τον βοήθησε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις του και να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Και αυτό διότι η ενασχόλησή του με τον ΠΑΟ δεν ήταν επιδερμική, αλλά συμμετείχε και ξόδευε φαιά ουσία για την… αγάπη του.
Έτσι, πληρώνοντας 22 εκατ. ευρώ απλά και μόνο θα είναι ένας από τους φιλικούς της ομάδας. Βέβαια, την τελευταία φορά που πήγε στο γήπεδο δεν το ευχαριστήθηκε παρά τη νίκη του ΠΑΟ επί του ΠΑΟΚ στα πλέι-οφ με γκολ του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Κι αυτό διότι μερίδα των οπαδών τον αποδοκίομασε.
Ο πόλεμος με τον Μαρτίνη και το χρέος του «Ντυνάν» στη Marfin
Η διαμάχη του Βγενόπουλου με τον Μαρτίνη κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ άναψε φωτιές στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, δήλωνε αδυναμία για τη συντήρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» προβαίνοντας σε αναδιάρθρωση του δανεισμού του, επιλέγοντας τον όμιλο της Marfin. Το «Ερρίκος Ντυνάν» χρωστάει στη Marfin περί τα 78 εκατ. ευρώ, ενώ συνήψε ένα ακόμα δάνειο πριν από τα Χριστούγεννα, ύψους 4 εκατ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και δώρο. Η αντίδραση της Marfin έγκειται στα σχέδια επέκτασης του νοσοκομείου, προκαλώντας ένα θέατρο του παραλόγου από την πλευρά Μαρτίνη, ως προς το αν θέλει να πουλήσει, αν επιδιώκει την αυτόνομη ανάπτυξη κλπ., φτάνοντας στο σημείο να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. Ο δε κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος του νοσοκομείου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με αποκορύφωμα την ανακοίνωση – φωτιά της MIG στις εφημερίδες, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «αντί να δεχθεί οικονομικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές και να υποβάλει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού του νοσοκομείου, στρέφεται κατά των δανειστών του ποινικά (!) και, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στο νοσοκομείο, πιέζει το υπουργείο Υγείας και τη Βουλή ή να του δώσουν χρήματα ή με ειδική νομοθετική ρύθμιση να του επιτρέψουν να το πουλήσει».
Θυμίζουμε ότι ύστερα από μήνυση του Ιδρύματος – δια του προέδρου του Ανδρέα Μαρτίνη – κατά της Marfin Bank, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Παντελής Στραγάλης είχε παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Βγενόπουλου ως νομίμου εκπροσώπου της τράπεζας Marfin για το… αδίκημα της «απόπειρας εκβίασης».
Σύμφωνα με το ίδρυμα, «η μήνυση αναφέρεται στην καταχρηστική καταγγελία από τη Marfin των δανειακών συμβάσεων του «Ερρίκος Ντυνάν», αμέσως μετά τη συνεργασία του Ιδρύματος με τη ΓΑΙΑ Α.Ε., χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός συμβατικός λόγος και παρά την υπερπολλαπλάσια εξασφάλιση της τράπεζας, με εμπράγματες ασφάλειες, ενεχυριάσεις και εκχωρήσεις απαιτήσεων κλπ.».
Το «Ντυνάν» επίσης είχε αναφερθεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά της τράπεζας, με σκοπό «να διατηρηθεί το ολιγοπώλιο των μαιευτηρίων, που ανήκουν στον όμιλο συμφερόντων της». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Α. Μαρτίνης είχε πει ότι θεωρεί την καταγγελία από τη Marfin των δανειακών συμβάσεων του «Ντυνάν» «εκβιαστική, λόγω της πρόσφατης λειτουργίας του μαιευτηρίου ΓΑΙΑ και της κίνησης που αυτό «κόβει» από τα θυγατρικά μαιευτήρια του ομίλου της MIG, Μητέρα και Λητώ».
Τελικά, και σε αυτή την περίπτωση, βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση. Η διοίκηση του «Ντυνάν» αποδέχτηκε τον όρο της τράπεζας για διαχειριστικό έλεγχο κατά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όμως από την άλλη πλευρά η τράπεζα προβάλλει νέες πρακτικές και κριτήρια που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του νοσοκομείου (business plan, οικονομικές μελέτες κλπ.) και μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του «Ντυνάν» ισχυρίζονται πως ο Α. Βγενόπουλος δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολύ στενούς του συνεργάτες να σταματήσει η τράπεζα τη χρηματοδότηση και να απαιτήσει όλα τα χρήματα, καθώς εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο το «Ντυνάν» θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ο όμιλος Υγεία θα έχει μεγάλο κέρδος από το μερίδιο που θα χαθεί από το «Ντυνάν».
Η συμφωνία των δύο πλευρών όπως γίνεται αντιληπτό δεν ολοκληρωθεί, απλά ο Α. Μαρτίνης έκανε το πρώτο βήμα. Αυτό έκανε τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, να βιαστεί να δηλώσει πως: «Σε λίγες μέρες θα συνεχιστεί η μεταξύ τους συνεργασία που θα απελευθερώσει τις δυνάμεις του «Ντύναν» και θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε». Εν τω μεταξύ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε και μάλιστα ομοφώνως ως μη σύννομη τη σύμβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» με το Γαία.
Πρόσφατα στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην απόφαση αυτή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι παύει η συνεργασία Γαία – «Ερρίκος Ντυνάν». Η όλη εξέλιξη ζημιώνει κυρίως το Ιατρικό Κέντρο του Βασίλη Αποστολόπουλου, αλλά και τα οικονομικά του «Ερρίκος Ντυνάν». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, γίνεται σαφές ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει σημαντικό πλεονέκτημα για τις επόμενες κινήσεις του στο χώρο της Υγείας.
Αλλαγή επενδυτικού πλάνου από τον όμιλο Υγεία
Η υγεία είναι ένας από τους κλάδους που δραστηριοποιείται ο Α. Βγενόπουλος. Ο όμιλος «Υγεία» είναι από τους ισχυρότερους στον χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Ο όμιλος Υγεία, λοιπόν, αποφάσισε να πωλήσει το 50% των μετοχών στην εταιρεία Genesis Holding S.A., η οποία είναι ιδιοκτήτρια των τεσσάρων νοσοκομείων του ομίλου Σαφάκ στην Τουρκία. Η συναλλαγή συμφωνήθηκε με την οικογένεια Οζτούρκ, στην οποία ανήκει το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας, με τίμημα 22 εκατ. δολάρια. Μετά τη μεταβίβαση, ο όμιλος Υγεία απελευθερώνει και εγγυήσεις συνολικού ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, που είχε προσφέρει για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και των θυγατρικών της, ενώ συγχρόνως μειώνονται ανάλογα οι τραπεζικές υποχρεώσεις που καταγράφονται στον ενοποιημένο ισολογισμό του ομίλου. Παράλληλα, αναμένεται και θετική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, αφού κατά το 2010 η επένδυση στον όμιλο Σαφάκ συνεισέφερε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ζημία που αναμενόταν φέτος να είναι μεγαλύτερη.
Το Υγεία διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και θα επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση του ομίλου. Στόχος παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και, μετά την ανανέωση που έγινε στο θεραπευτήριο Υγεία, σειρά έχει η αναβάθμιση του Μητέρα. Και όλα αυτά προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να ενισχυθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα και να ενδυναμωθεί η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου.
Στην Κύπρο η δραστηριότητα του ομίλου είναι μικρή – διαθέτει δύο νοσοκομεία, -ωστόσο η διοίκηση του Υγεία βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης των επόμενων βημάτων της, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Πάνω και πέρα από κάθε προσδοκία εξελίσσεται η δραστηριότητα της Αλβανίας, επιταχύνοντας τους στόχους του businessplan της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Hygeia Hospital Tirana θα περάσει σε λειτουργική κερδοφορία εντός του έτους, αντί για το 2012 που προέβλεπε ο στρατηγικός σχεδιασμός. Ήδη καλύπτει τα έξοδά του από πλευράς ταμειακών ροών και ρευστότητας. Το νέο νοσοκομείο στα Τίρανα ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιουλίου 2010 με αρχική δυναμικότητα 120 κλινών. Σε πλήρη ανάπτυξη θα διαθέτει 220 κλίνες, 12 χειρουργικές αίθουσες, 5 αίθουσες τοκετών και 16 κλίνες Μ.Ε.Θ. Το νέο νοσοκομείο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Αλβανία – ύψους 60 εκατ. ευρώ – με στόχο να καλύψει τις ανάγκες υγείας στην Αλβανία και των περίπου 75.000 ξένων υπηκόων που διαμένουν στη χώρα, αλλά και τις γειτονικές χώρες όπως την πΓΔΜ, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.