Πάνω από 100 εκατομμύρια για ηλιοθερμικό πάρκο από τη Μονή Γουβερνέτου
Σε επενδύσεις στα ηλιοθερμικά πάρκα επεκτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδας, υπό τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι άγιοι πατέρες φαίνεται να ποντάρουν πολλά στον ανερχόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να μην φοβούνται σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς να επενδύσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 100 εκατομμύρια, όπως λέγεται, σε έκταση 2.150 στρεμμάτων της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων.
Γι’ αυτό το λόγο, η εκκλησία ενεργοποίησε τη θυγατρική της, που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, την «PMC Joint Venture», που σε συνεργασία με τη NATURA POWER θα μπουν δυναμικά στο παιχνίδι των υπεραξιών, που κρύβουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σίγουρα κέρδη. Στόχος της επένδυσης της Ιεράς Μονής, που έχει τεράστια περιουσία στα Καθιανά, είναι η δημιουργία ενός ηλιοθερμικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το τρίτο στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων και θα αποδίδει έσοδα από δημοτικά τέλη προς το δήμο Ακρωτηρίου 1,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις. Η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και «υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου» είχαν διοργανώσει συνέδριο, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές για την επένδυση και τις προοπτικές της, για την κοινωνία της Κρήτης. Οι εταιρείες έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο για τη λειτουργία του σταθμού, ενώ η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ θα γίνει με υπόγειο καλώδιο.
Η εταιρεία θα εφαρμόσει το σύστημα των Ηλιακών Κοίλων Παραβόλων, που είναι η πιο δοκιμασμένη ηλιακή θερμοηλεκτρική τεχνολογία.
Το ηλιοθερμικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 2.150 στρεμμάτων, που έχει μισθωθεί από τη Μονή Γουβερνέτου. Από το σύνολο της έκτασης τα 500 στρέμματα θα καλυφθούν από παραβολικά κάτοπτρα, ενώ 50 στρέμματα θα έχουν τον εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας. Ο χώρος που θα βρίσκεται κάτω από τα κάτοπτρα σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για χαμηλές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ
Ο ΗΣΠΕ θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία των παραβολικών συλλεκτών για δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω των οποίων θα θερμαίνεται φορέας μεταφοράς θερμότητας (λάδι), ο οποίος με τη σειρά του μέσω εναλλάκτη θα ατμοποιεί νερό, το οποίο θα κινεί ατμοστρόβιλο και γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας. Για το συγκεκριμένο έργο, έχει επιλεγεί η χρήση παραβολικών συλλεκτών, που συλλέγουν και στέλνουν το φως του ήλιου σε συλλέκτες, που βρίσκονται στο κέντρο τους (έναντι της εναλλακτικής τεχνολογικής λύσης με πύργο και επίπεδους συλλέκτες), ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αντανάκλαση φωτός, λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο Χανίων. Επιπλέον, για το σύστημα ψύξης θα χρησιμοποιηθεί ένας αερόψυκτος ψύκτης, ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στο υδατικό περιβάλλον και για να ελαχιστοποιηθεί η όποια απαίτηση σε νερό, στα πλαίσια της λειτουργίας του Σταθμού. Η τεχνολογία του αερόψυκτου ψύκτη αναφέρεται ότι είναι νέα, ενώ από το Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό, το οποίο αποβάλλει μετά την επεξεργασία του στο περιβάλλον με δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η εταιρεία σχεδιάζει να «θάψει» τα καλώδια υψηλής τάσης που θα μεταφέρουν το παραγώμενο ρεύμα στη ΔΕΗ αντί να χρησιμοποιήσει πυλώνες υψηλής τάσης, όπου υπάρχουν τουλάχιστον οικισμοί. Τα υπόγεια καλώδια δεν παράγουν ηλεκτρικά πεδία στις θέσεις που βρίσκονται άνθρωποι σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο Νομό Χανίων, η Κρήτη θα καταστεί μια από τις πιο «πράσινες» περιοχές της Μεσογείου, αφού θα παράγει και θα καταναλώνει το 1/3 της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, θα είναι μια από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) περιοχή της Ελλάδος, που θα φιλοξενήσει έργο του δικτύου DESERTEC, το οποίο σχεδιάζεται να ενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης, Μάλτας και Ισπανίας, του μεγαλεπήβολου προγράμματος που προσβλέπει στην ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική.
Η ενεργοποίηση της θυγατρικής «PMC Joint Venture» και η συνεργασία με τη NATURA POWER για τη δυναμική εισβολή στο παιχνίδι των υπεραξιών, που κρύβουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Όλο το σχέδιο του project
Σύμμαχος η Οικολογική Πρωτοβουλία
Η Μονή προκήρυξε την επινοικίαση της έκτασης, μετά από πρόταση της εταιρείας για την αξιοποίηση της με τον τρόπο αυτό, ώστε να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για την αναστήλωση του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, αλλά και του κτιρίου στον Κουμαρέ, όπου σκοπεύει να δημιουργήσει θεραπευτικές και συνεδριακές υποδομές. Τα 2.000 στρέμματα εκτείνονται από την πεδιάδα των Καθιανών μέχρι τον Κουμαρέ και στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελαιώνες και δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η χρήση «ήπιων» και «εναλλακτικών» πηγών ενέργειας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Η γενική θέση είναι υπέρ αυτών των τρόπων παραγωγής ενέργειας, στο βαθμό που:
• Βλάπτουν λιγότερο το φυσικό περιβάλλον (ή δεν το βλάπτουν καθόλου) απ’ όσο το βλάπτουν οι συμβατικές μονάδες παραγωγής που καίνε κάρβουνο ή πετρέλαιο ή οι πυρηνικοί σταθμοί.
• Μειώνουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα.
• Προσφέρονται για μονάδες μικρής/μεσαίας κλίμακας («Το μικρό είναι όμορφο»).
• Λειτουργούν με τεχνολογία απλή, κατανοητή, που δεν δημιουργεί επικίνδυνες εξαρτήσεις τεχνογνωσίας, ούτε κίνδυνο για τους εργαζόμενους.
• Προσφέρονται για αποκεντρωμένη χρήση σε μικρές κοινότητες, αγροτόσπιτα κ.ά. και η ενέργεια που παράγουν χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα τοπικά.
Δεν δημιουργούν ενοχλήσεις σε κατοικημένες περιοχές, ούτε λειτουργούν ανταγωνιστικά σε οικονομικές δραστηριότητες, που είναι τοπικά σημαντικές.