Το Μεσοπρόθεσμο-παράθυρο για λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πέραν των αυξήσεων σε βάρος των καταναλωτών, πολλαπλασιάζονται οι πηγές παράνομης διακίνησης
   
    ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ οι κίνδυνοι λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης, με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.    Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των βενζινοπωλών, οι κυβερνητικές αποφάσεις ανοίγουν «νέο παράθυρο για λαθρεμπόριο, παράνομη διακίνηση», εκτός από τις νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές που επιφέρουν (αύξηση κατά 6 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης).
    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες θέρμανσης των εγκαταστάσεών τους στην τιμή του ντίζελ κίνησης (σημερινή μέση τιμή 1,480 ευρώ το λίτρο) ενώ για τους ιδιώτες καταναλωτές προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 21 στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
    «Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι αντί να κλείσουν οι πόρτες του λαθρεμπορίου ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο, καθώς οι πηγές της παράνομης διακίνησης, που είναι η διαφορά της φορολογικής επιβάρυνσης για το ίδιο προϊόν, πολλαπλασιάζονται. Δημιουργούνται επίσης πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου στις περιπτώσεις π.χ. που σε ένα ακίνητο με κεντρική θέρμανση συστεγάζονται κατοικίες με γραφεία επιχειρήσεων ή καταστήματα», εξηγεί η ΠΟΠΕΚ.
    Οι πρατηριούχοι διαπιστώνουν προχειρότητα, παλινωδίες και πειραματισμούς στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις καθώς η συζήτηση για την εξίσωση φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης) έχει ξεκινήσει από πέρυσι το φθινόπωρο.
    «Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της να οργανώσει μηχανισμό επιστροφής του φόρου στους καταναλωτές, ώστε να προχωρήσει στην εξίσωση, να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αντί αυτού, καταλήξαμε πάλι σε μια μεσοβέζικη λύση που δεν αντιμετωπίζει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο και δεν διασφαλίζει τα έσοδα του Δημοσίου», λένε οι βενζινοπώλες που φοβούνται νέο κύμα λουκέτων στα πρατήρια.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com