Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου στήθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ανοχή ή αμέλεια των φορολογικών αρχών και με τη συμμετοχή βαρύγδουπων ονομάτων της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, προκαλώντας απώλειες άνω των 2 δις ευρώ για τα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο άφαντο οφειλέτη που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι Έλληνες πολίτες θα μείνουν εμβρόντητοι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και ο αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της δράσης του πολυμήχανου… απατεώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μέχρι τώρα διασταυρώσεις στοιχείων προκύπτει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί – έχοντας κάνει διάφορες συναλλαγές – αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματίες, με βαρύ επώνυμο και σημαντική οικονομική επιφάνεια. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου να ανακαλύψουν το μέγεθος της απάτης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί η συνδρομή των διωκτικών αρχών για να εντοπιστεί ο μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Το μέγεθος της απάτης είναι τόσο μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι το υπουργείο Οικονομικών κυνηγά 3.700 οφειλέτες με χρέη περίπου 9 δις ευρώ και η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει αποκρατικοποιήσεις ύψους μόλις 1,1 δις ευρώ.
Χρέωσε με 2,2 δισ. το Δημόσιο και έγινε καπνός!
Κύπριος επιχειρηματίας έφτιαξε 15 εταιρείες από το 1997 μέχρι το 2009 και δεν απασχόλησε ποτέ φορολογικές και διωκτικές αρχές.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ από την αρχή, η ιστορία ξεκίνησε το 1997, όταν ο Κύπριος επιχειρηματίας, ονόματι Αντωνιάδης Θεόδωρος του Αντωνίου, κατάφερε – από τις 12 Ιουνίου 1997 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2009 – να κινείται ανενόχλητος κάνοντας συναλλαγές μεγαλύτερες των 35 δις. ευρώ, χωρίς να πληρώσει στο Δημόσιο ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο εισοδήματος ως εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι οι εξουσιοδοτημένοι από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους υπεύθυνοι να ελέγξουν τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματία δεν ασχολήθηκαν ποτέ μαζί του, αγνοώντας ακόμη και τους χώρους που εγκαθιστούσε τις εταιρείες του.
Σε όλη την Ελλάδα
Με ένα απλό στη σύλληψη και την πρακτική τέχνασμα, ο Κύπριος επιχειρηματίας έθετε σε λειτουργία επιχειρήσεις, εξέδιδε τιμολόγια σε πελάτες και προμηθευτές και, αφού ολοκληρωνόταν η δουλειά που αναλάμβανε, προχωρούσε σε ίδρυση άλλης επιχείρησης, χωρίς να τερματίσει νομικά την προηγούμενη.
Μέσα σε 13 χρόνια ίδρυσε 15 εταιρείες, με ακτίνα δράσης την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, παρέχοντας νομιμοποιητικές εξυπηρετήσεις σε φίλους ή γνωστούς επιχειρηματίες, μέσω του «ξεπλύματος» χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Κύπριος επιχειρηματίας ίδρυε εταιρείες με διαφορετικό κάθε φορά αντικείμενο δραστηριότητας. Εντελώς τυχαία, από τα τιμολόγια που εξέδιδε εντοπίστηκε το 2004 από τις διασταυρώσεις στοιχείων και κλήθηκε από κεντρική εφορία της Αθήνας για φορολογικό έλεγχο. Ο Θ. Αντωνιάδης όχι μόνο δεν εμφανίστηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αλλά φρόντισε να διακόψει τη δράση του για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στο τέλος του 2006, ξαναχτύπησε με νέα εταιρεία και τα επόμενα τρία χρόνια επανέλαβε τη δραστήρια ενασχόλησή του με την ίδρυση και άλλων εταιρειών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι… δεν κίνησε την υποψία ή το ενδιαφέρον καμιάς αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος από τις φορολογικές αρχές από το 2004.
Από τον Ιανουάριο του 2009 και μετά χάνονται τα ίχνη του πολυσχιδή Κύπριου επιχειρηματία, έχοντας αποκομίσει οφέλη δισεκατομμυρίων και κλέβοντας από το Δημόσιο φόρους ύψους 2,2 δις. ευρώ. Μόνο από την τελευταία εταιρεία διαπιστώθηκαν από τη ΦΑΕ Πειραιά διαφυγόντες φόροι 999.787 ευρώ.
Χρηματιστήριο
Οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η πρώτη περίοδος της έντονης κινητικότητας του Θ. Αντωνιάδη δείχνει να συνδέεται με τις ημέρες άνθησης του ελληνικού χρηματιστηρίου (1997-1999), όταν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων κινήθηκαν στον περίγυρο της Σοφοκλέους, μέσα από εταιρείες – μαϊμού που εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα του 2006 και μετά, επισημαίνεται απλώς ότι τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν ατονήσει οι φορολογικοί έλεγχοι.
Η διαχρονικότητα του σκανδάλου γεννά πλήθος ερωτημάτων και δημιουργεί εύλογες απορίες για το πόσο σαθρό και ανεπαρκές είναι το φοροελεγκτικό σύστημα της χώρας. Πώς είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να ιδρύει επιχειρήσεις και να μην ελέγχεται επί 13 χρόνια η έδρα του, το αντικείμενο και οι δοσοληψίες του; Και αυτό, όταν για την έκδοση και μόνο ενός δελτίου παροχής υπηρεσιών απαιτείται η αυτοψία των φορολογικών αρχών στο χώρο άσκησης του επαγγέλματος για να δοθεί η έγκριση.
Ερωτήματα
Όμως, το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι ότι ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά του Έλληνα φορολογούμενου για να μηχανοργανωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, πώς δεν ελέχθηκε ο βίος και η φορολογική πολιτεία του Κύπριου επιχειρηματία κάθε φορά που κατέθετε αίτηση ίδρυσης νέας εταιρείας; Αυτές οι πολυδιαφημισμένες διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, πώς κατέληγαν τελικά να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι; Τελικά, ποιος ευθύνεται και δόθηκε άδεια το 2006 στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, όταν από το 2004 θεωρήθηκε καταζητούμενος;
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει επιστολές σε 827.396 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά στο Δημόσιο 23,4 δις ευρώ. Στη ρύθμιση υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή δεν περιλαμβάνεται ο Κύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται «φάντασμα» για το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρέη του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ενώ βεβαιώθηκαν από το 2004, δεν στάθηκαν ικανά να ευαισθητοποιήσουν τις μετέπειτα ηγεσίες του υπουργείου, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρχές για να εντοπίσουν τον φοροφυγά.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ η επιχειρηματική πορεία του Θ. Αντωνιάδη έχει ως εξής:
Στις 12 Ιουνίου 1997, ιδρύει την εταιρεία CYPRUS DEVELOPMENT ΕΠΕ, με έδρα την Κλεισθένους 9 στην Αθήνα και με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο.
Στις 23 Ιουνίου 1997, ιδρύει νέα εταιρεία με την επωνυμία MORFHOY INVESTMENT ΕΠΕ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο και έχει έδρα την Ιπποκράτους 11 στην Αθήνα.
Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 1997, «ξαναχτυπά» με καινούργια εταιρεία, την ELMADOR ΕΠΕ (χονδρικό εμπόριο), της οποίας η στέγη ήταν στη Χαλκοκονδύλη 25 στην Αθήνα.
Την επομένη, στις 2 Ιουλίου 1997, ο Θ. Αντωνιάδης μετακινείται στον Πειραιά, στην οδό Νικήτα 13 και ιδρύει την εταιρεία ΜΑΝΙLA FASHION ΕΠΕ. Αντικείμενό της η μεταποίηση.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1997, ο επιχειρηματίας εισέρχεται στον χώρο της διαφήμισης και των μέσων ενημέρωσης, ιδρύοντας την εταιρεία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ με έδρα την οδό Κολοκοτρώνη 60 στην Αθήνα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997, μπαίνει στον χώρο της ενδυμασίας, ιδρύοντας τη ΡΟΥΧΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΕΠΕ, με διεύθυνση την Αβραμιώτου 11 στην Αθήνα.
Επιστροφή στην Αθήνα – για την ακρίβεια στην Κουμουνδούρου 25 – και είσοδος στον κατασκευαστικό κλάδο. Η νέα εταιρεία φέρει την ονομασία ΜΟΡΦΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ και η άδεια ίδρυσης κατατίθεται στις 10 Οκτωβρίου 1997.
Τον Οκτώβριο του 2006 ξαναβρίσκεται στον Πειραιά, στην οδό Καραολή και Δημητρίου 5, για να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στον χώρο των πολύτιμων λίθων. Επωνυμία της νέας επιχείρησης είναι η DAIMONTS AND PERLES ΕΠΕ.
Στις 9 Μαρτίου 2007, ο Θ. Αντωνιάδης κάνει δυναμική είσοδο στον χώρο των ανώνυμων εταιρειών. Ιδρύει την ARKADE BYSINESS INC με έδρα την Ανδρέα Μεταξά 26 στην Αθήνα και με αντικείμενο δραστηριότητας μη καθορισμένο.
Η τελευταία παρουσία στον χώρο της επιχειρηματικότητας γίνεται στις 13 Ιανουαρίου 2009, όταν ιδρύει την εταιρεία ALPINE SERVICES INC, στην Ανδρέα Μεταξά 26 στην Αθήνα, χωρίς πάλι να ορίζεται το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com